Objavljeno

5 fotografkinja iz Irana, Indije i Afganistana

Social order: Women Photographers from Iran, India and Afghanistan izložba je koja prezentira pet suvremenih umjetnica čiji rad istražuje ulogu žena u kontekstu kulturalnih konstrukata, religije, cenzure i medija.

Izložba povlači snažne paralele i poziva sve nas da preispitamo svoje osobne uloge kao zagovornici tolerancije i raznolikosti u našim gradovima.

 

 

Afganistansko-američka umjetnica Gazelle Samizay rođena je u Kabulu te trenutno živi u SAD-u. Njezine fotografije i video instalacije, u kojima pregovara svoj bikulturalni odgoj i prostor između “afganistanske” i “američke” žene, bile su izložene diljem SAD-a te na međunarodnim izložbama.

Manjari Sharma (na slici) rođena i odrasla u Mumbaiju, jedna je od istaknutijih fotografkinja danas koja u svojim radovima surađuje s kvalificiranim indijskim obrtnicima i izrađuje epske slike devet klasičnih bogova i božica ključnih u mitološkim pričama u hinduizmu.

Shadi Ghadirian je suvremena iranska umjetnica inspirirana studijskim foto portretima, prvi put uvedenim u Iranu u kasnom 19. stoljeću. Ghadirian suprotstavlja modu tog vremena s modernim elementima te tako stvara fotografije žena iz dva razdoblja, no nejasno je kojem vremenu pripadaju. “Moje fotografije su ogledalo koje reflektira moje osjećaje: zaglavljena sam između tradicije i suvremenosti”, smatra Ghadirian.

Priya Kambli je rođena i odrasla u Indiji. Za nju je fotografija sredstvo premošćivanja jaza između dvije kulture kojom istražuje prolaznost i podijeljenost kulturnog identiteta uzrokovanog činom migracije. Fotografijom osvjetljava veze između prošlosti i sadašnjosti.

Annu Palakunnathu Matthew rođena je u Indiji, a 2012. godine postaje Fullbrightova stipendistica. U umjetničkim radovima istražuje i igra se sa svojom individualnom “drugosti”. Izlagala je na mnogim međunarodnim izložbama: Sepia International, Guangzhou Bijenale fotografije, Noorderlicht Foto festivalu u Nizozemskoj,  Le vlage de la Foto Montreal Foto biennalu Canada itd.

Fotografije umjetnica predstavljaju prkosno proučavanje ženske emancipacije kroz političke i društvene nedaće. Payvand.com…

Gazelle Samizay, Upon My Daughter, “Feet”, “Martyr”

Shadi Ghadirian “Qajar #24”, “Qajar #3”, “Qajar #2”, 1998.

Priya Kambli “Muma Baba and Me” 2008.

Annu Palakunnathu Matthew “Warpaint/Warpaint”, “Whiteman/Indian” From An Indian from India, 2001-2003.


Povezano