Objavljeno

Žrtva napada kiselinom novo lice indijskog modnog brenda

Indijski modni brend angažirao je Laxmi Saa, preživjelu žrtvu napada kiselinom, za svoju novu kolekciju odjeće za žene pod imenom “Face of Courage”.

Laxmi Saa imala je samo 15 godina kada joj je lice bilo uništeno kiselinom nakon što je odbila udati se za  17 godina starijeg muškarca. Poslije brojnih operacija odlučila je progovoriti o ovom učestalom obliku nasilja u Indiji u intervjuu za BBC. Mediji su je tada proglasili ključnom zagovarateljicom borbe protiv neregulatorne prodaje kiseline i uvođenja strožih kazni za počinitelje napada kiselinom.

Saa je odlučila potaknuti ostale žene koje su preživjele sličan napad sudjelovanjem u reklamnoj kampanji modnog branda Viva N Diva, vodećeg proizvođača i distributera sarija iz Surata u Indiji.

Osnivač tvrtke, Rupesh Jhwar došao je na ideju castinga sa Saa gledajući kalendar koji je prikazivao žrtve preživljenog napada. Fotografije koje su bile istovremeno uznemirujuće i  inspirativne pomogle su mu da prikaže ljepotu na drugačiji način.

“Prilika da predstavljam brend odjeće za mene bila je platforma putem  koje drugim ženama poput mene mogu poručiti da budu sigurne i hrabre bez obzira na svoj vanjski izgled”, izjavila je Saa. “Ovo je također platforma s kojem mogu poslati jasnu poruku kriminalcima da žene neće izgubiti hrabrost niti kada su napadnute kiselinom koja će uništiti njihov vanjski izgled.”

Trenutno u Indiji ne postoji precizan zakon kojim su regulirane kazne za napadače kiselinom i koji bi zaštitio žrtve, a organizacija Acid Survivors Foundation je razotkrila da je samo u 2014. bilo oko 349 napada prvenstveno na žene.

Laxmi trenutno zajedno sa svojim partnerom i aktivistom Alok Dixitom vodi političku kampanju Stop Acid Attacks. [K.J.] Dazed


Povezano