Objavljeno

Žene u prosjeku odrade četiri godine više nego muškaraci

Rezultati novog istraživanja govore da žene na uključene na tržištu rada odrade u prosjeku četiri godine više od muškaraca. Sa svakom godinom staža, bilo da je posao plaćen ili ne, žena odradi po jedan mjesec više. Riječ je o informacijama iz izvješća Not ready, Still Waiting humanitarne udruge ActionAid koji je prezentiran u četvrtak na općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Da bi uspostavili ravnotežu, ActionAid poziva vlade, pogotovo one zemalja u razvoju gdje su žene više pogođene ovim problemom, da uspostave kvalitetni sustav javne skrbi, jednaka primanja za jednak rad neovisno o spolu/rodu, da zakonski osiguraju bolje uvjete na radnom mjestu  te odrede dostojni minimalni dohodak.

Girish Menon, izvršni direktor ActionAida u Velikoj Britaniji, ističe kako ideja nije platiti ili financijski procijeniti sav neplaćeni rad i brigu jer je riječ o nečemu neprocjenjivom, već poziva na to da se neplaćeni rad žena prepozna, prizna, smanji te bolje rasporedi ne samo između žena i muškaraca nego i između kućanstva i države.

„Rad žena, unutar i izvan doma, ključan je za održivi razvoj i dobrobit društva. Bez svega što nam on pruža svjetska ekonomija ne bi funkcionirala. Unatoč svemu on je i dalje podcijenjen te u većini slučajeva čak nevidljiv.“

Prezentirani rezultati dio su analize vremena koje žene i muškarci iz 217 zemalja različitog stupnja razvijenosti utroše na neplaćeni rad. Oni su pokazali kako je u prosjeku žena sa svojih 69 godina odradila 23 godine neplaćenog rada. [B.H.] TheGuardian

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano