Objavljeno

Žene u Gambiji otpad pretvaraju u ekonomski prihod

The Waste Innovation Center, kojeg je u kolovozu pokrenulo Globalno udruženje za klimatske promjene Europske unije, ženama u regiji Brikama u Gambiji donosi znanja o mogućnostima reciklaže otpada i stvaranju korisnih materijala i proizvoda koje mogu prodati na lokalnim tržnicama.

Otpad sličan drvetu reciklira se u drveni ugljen koji se onda koristi kao alternativa drvu za ogrjev i smanjuje deforestaciju. Hrana koja se baca reciklira se u kompost koji se koristi kao gnojivo koje nije štetno za okoliš, dok se plastika pretvara u sve od ploča za popločavanje i oluka do dasaka za WC.

Uz podršku Waste Aid UK i Gambia Women’s Initiative, projekt ženama osigurava vještine uz koje mogu postati samoodržive poduzetnice.

Isatou Ceesay, voditeljica GWI, ističe potrebu za fokusom na ekonomsku ravnopravnost u toj zemlji. „Kada govorimo o obrazovanju, žene su one koje uvijek zaostaju. Dječake se bira da idu u školu.  Kada pak provodimo ove treninge, otkrivamo da su žene sposobne za puno toga, ali to niti ne znaju ili ne znaju kako pojedine vještine primjeniti.“

Prema podacima WHO-a, ključni problem po pitanju okoliša u Gambiji je loše rukovođenje otpadom u urbanim područjima, što prema Ndeyu Sirengu Bakurinu, izvršnom direktoru Nacionalne agencije za okoliš, vodi i rizicima za zdravlje. Postoji problem zagađenja voda, povećanja broja insekata, kao i poplava. TheHuffingtonPost


Povezano