Objavljeno

Žene francuskog kabineta

Po prvi puta u povijest, francuska Vlada ima jednaki broj muškaraca i žena na mjestima zastupnika/ica. Upoznajte neke od njih.

Šezdesetogodišnja Christine Taubira (na slici), od 1993. godine zastupnica je na najvišoj poziciji u prekomorskom francuskom departmanu Francuskoj Gvajani, jedinom teritoriju Europske Unije u Africi. 2001. napisala je Francuski zakon i učinila ropstvo zločinom protiv čovječnosti. Godine 2002. bila je prva crna kandidatkinja za mjesto predsjednice u Francuskoj.

Marisol Touraine, s Harvardskom diplomom, šefica je općeg vijeća centralne francuske regije Indre-et-Loire i stručnjakinja za socijalna pitanja. Pedesettrogodišnja Touraine, imat će središnju ulogu u smanjivanju francuskog deficita uz zadržavanje modela socijalne skrbi i skupog zdravstvenog sustava.

Cecile Duflot s 37 godina i diplomom urbanistice, šefica je ‘Zelenih’ i jedina ministrica koja javnim prijevozom putuje na sastanke Vlade. Kćer je željezničkog radnika i učiteljice, a pobornici ju opisuju kao veoma prizemnu osobu.

Najat Vallaud-Belkacem, s 34 godine najmlađa je ministrica u vladi. Rođena u Maroku, u Francusku je stigla kada joj je bilo četiri godine te je sačuvala dvojno državljanstvo. Kao lokalna vijećnica u Lyonu, bila je jedna od glasnogovornica Françoisa Hollandea, pobjednika na ovogodišnjim predsjedničkim izborima u Francuskoj. Također, aktivno zastupa ženska prava.

Glasnogovorničku funkciju odrađivala je i za Ségolène Royal, predsjedničku kandidatkinju koju je porazio Sarkozy 2007. godine. Guardian… [A.L.]


Povezano