Objavljeno

Željka Markić pozvala glasače da glas daju Hasanbegoviću i Mostovcima

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Stranka Projekt Domovina nastala iz udruge U ime obitelji na prošlim je izborima dobila samo 24 000 glasova te, vjerojatno iz istog razloga, odlučila kako ovoga puta neće izaći na prijevremene parlamentarne izbore. Umjesto toga, svojim je simpatizerima/kama i istomišljenicima/ama preporučila neke kandidate/kinje, među kojima su se našli i Mostovci.

Do sada je U ime obitelji podržavateljski tapšala većinu HDZ-ovih kandidata/kinja, ali iznenađujuće je što se ovoga puta na toj listi pronašao samo Zlatko Hasanbegović. Čini se da novo, na brzinu ispolirano lice HDZ-a, ne ide niz dlaku Željki Markić kojoj ideološki više odgovaraju kandidati Mosta.

Evo tko su ljudi za koje lobira Projekt Domovina: 

I izborna jedinica – prof. dr. sc. Davor Romić, 2 mjesto na listi MOSTA;

II izborna jedinica – dr.sc. Zlatko Hasanbegović, kandidat HDZ-a, 3 mjesto na koalicijskoj listi HDZ-a i HSLS-a;

III izborna jedinica – prof. dr. sc. Robert Podolnjak, 1 mjesto na listi MOSTA;

IV izborna jedinica – Ivan Zadravec, kandidat HKS-a, 3 mjesto na  koalicijskoj  listi  HDSSB-HKS-a;

V izborna jedinica – Dražen Đurović, dr. med., neovisni kandidat, 14 na listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke;

VI izborna jedinica – Krešimir Štetić, kandidat Obiteljske stranke, 3 mjesto na koalicijskoj listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke;

VII izborna jedinica – Marko Sladoljev, 2 mjesto na listi MOSTA;

VIII izborna jedinica – dr. sc. Carla Konta, kandidatkinja HRASTA, 8 mjesto na listi HDZ-a;

IX izborna jedinica – Miro Bulj, 1 mjesto na listi MOSTA;

X izborna jedinica – Ivica Ursić, kandidat Obiteljske stranke, 11 mjesto na listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke;

U XI. izbornoj jedinici za izbor zastupnika koje biraju hrvatski državljani iz dijaspore Projekt Domovina preporučila je generala Željka Glasnovića koji na izbor izlazi s neovisnom listom. Glasnović, inače zastupnik HDZ-a u posljednjem sazivu Hrvatskog sabora poznat je po izjavi koju je prije 20 godina za Globus izjavio: „Ovdje demokracija i nije potrebna. Nama treba vojna uprava i čizma u zube!“ i nedavnom napadu na predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića.

Željko Glasnović, Izvor: maxportal

Što se tiče ostalih imena na listi, ne treba posebno napominjati da Hasanbegović dijeli slične svjetonazore sa Željkom Markić, predstavnicom udruge U ime obitelji.

Robert Podolnjak, koji se 2014. pridružio Mostu ističući kako je to učinio baš zato što od njega nisu tražili da se uključi u stranku, iste je godine pomagao udruzi U ime obitelji oko ustavnopravnih aspekata referenduma o izbornom sustavu.

Ivan Zadravec obnašao je dužnost predsjednika osječko-baranjskog Županijskog vijeća HSP-a dr. Ante Starčević do 2014. kada je dao ostavku zbog odlaska Ruže Tomašić.

Dražen Đurović je na saborskoj raspravi o donošenju Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola vladajućima zamjerio što prilikom donošenja odluke nisu dozvoljavali priziv savjesti, kao što je to bio slučaj kada se donosila odluka o obaveznom služenju vojnoga roka. Također, kada je 2014. Odbor za ratne veterane odbacio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, Đurović je ‘pojasnio’ kako ‘ nakon toliko dugo godina od rata zakon sigurno neće pomoći žrtvama’.

Carla Konta u pismu upućenom uredništvu HTV-a pobunila se protiv pristranosti novinara koji se zalažu za uvođenje zdravstvenog odgoja koji promovira ‘rodne ideologije’ te je iznijela svoju zabrinutost zbog činjenice da kršćanske obitelji, kao HRT pretplatnice, imaju manje prava od LGBT zajednice.

Ivica Ursić kandidat je Obiteljske stranke, na čijim se službenim stranicama može pronaći tekst naslova „Za dom – spremni“ u kojem je predsjednik ove stranke Mate Knezović hrvatske sportaše i građane pozivao na štovanje “povijesnog hrvatskog pozdrava”. 

„Hrvatski športaši mogu postići uspjeh za svoj dom samo ako su za dom spremni. Hrvatski političari, znanstvenici, radnici i seljaci mogu biti uspješni samo ako su za dom spremni. Hrvatske majke i očevi rađati će i odgajati nove generacije samo ako su za dom spremni. Hrvatska propada zato što njom upravljaju oni koji nisu za dom spremni.

Zbog svega poručujemo Šimuniću, Kovaču, Šukeru i svima da budu čvrsti, da pokažu još jednom svoju spremnost obrane doma i dostojanstva Šimunića, reprezentacije koja reprezentira one koji su za dom spremni, a ne one koji su za svako zlo djelo spremni.“

Nakon što je ove godine od strane političara na vlasti više puta izgovorena rečenica kako je antifašizam samo floskula, treba li nas iznenaditi ovakav tekst na web stranici stranke koja se kandidirala za parlamentarne izbore?! 

Piše: Emina Hermann


Povezano