Objavljeno

Zelena akcija pokrenula stranicu posvećenu održivom postupanju s otpadom

Zelena akcija pokrenula je Facebook stranicu Zero Waste Croatia Network ciljem informiranja građana i građanki te poticanja na angažman u zaštiti okoliša kroz sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu i održivo postupanje s otpadom.

Stranica će promovirati održiva rješenja koja svatko može primijeniti u svom životu, primjere dobre prakse, uspjehe inicijativa i udruga, gradova i općina, te informirati javnost o štetnim projektima diljem RH čija bi realizacija imala negativan utjecaj na ljude i okoliš.

Jeste li znali da je Zelena akcija:

  • nacionalni koordinator mreže uspješnih gradova i općina Zero Waste Europe te surađuje s uspješnim gradovima i općinama u Hrvatskoj koji su potpisali zero waste ciljeve i mjere?
  • u koordinaciji svjetskog pokreta Break Free From Plastic koji okuplja više od 1400 organizacija koje se zalažu za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom kroz smanjenje njene uporabe i redizajn proizvoda?
  • u koordinaciji udruga okupljenih u neformalnu mrežu udruga i gradanskih inicijativa Zero Waste Hrvatska koje se protive štetnim projektima i zalažu za održivo gospodarenje otpadom diljem RH?
  • partner u projektu koji se bavi istraživanjem i primjenom modela za smanjenje nastanka otpada od hrane u RH?
  • pokretač uspješne kampanje Zagreb: europska prijestolnica smeća koja informira građane i građanke Zagreba o stanju sa sustavom gospodarenja otpadom u Zagrebu te godinama vrši pritisak na gradsku vlast da unaprijedi postojeći zaostali sustav?
  • zadrugar u zadruzi Humana Nova Zagreb koja se bavi prikupljanjem, ponovnom uporabom i recikliranjem odbačenog tekstila te zapošljava društveno isključene osobe?
  • organizator brojnih radionica poput radionice izrade platnenih vrećica i radionice kućnog kompostiranja koje su besplatne za građane?
  • pokretač Biciklopopravljaone – uspješnog servisa za besplatno popravljanje bicikala građanima i građankama?

Vijesti iz navedenih mreža, pokreta, kampanja i projekata biti će objavljivane na novoj facebook stranici Zero Waste Croatia Network.


Povezano