Objavljeno

Aktivizam s ekološkom motivacijom

Prosvjed pred zagrebačkom Gradskom skupštinom za odbacivanje Prijedloga plana gospodarenja otpadom i odustajanje od gradnje spalionice otpada u Resniku. Foto: Zelena akcija

Eko-aktivisti se najčešće viđaju kako protestirajući drže transparent s ekološkom porukom. Takve direktne akcije predstavljaju eko-aktivizam u užem smislu i nužne su s obzirom na to da je pojava u medijima ključna za informiranje i podizanje svijesti o nekom događaju.

Ipak, radi se o samo manjem dijelu ekološkog pokreta i često dugotrajnih eko-kampanja. Zelena akcija poziva zainteresirano građanstvo da i sami postanu eko-aktivisti/ce, a njihov tradicionalni Jesenski Eko-seminar predstavlja mogući prvi korak. Seminar počinje ovog utorka, 14. listopada i donosi predavanja stručnjaka iz Zelene akcije, Grupe 22 i ZMAG-a, a završava praktičnom vikend radionicom.

Dobra je to prilika da dobijete pregled aktualnih tema zaštite okoliša, odgovore na pitanja o okolišnoj znanosti i aktivizmu te za upoznavanje s aktivisticama i aktivistima Zelene akcije. Potrebno se samo pojaviti utorkom i četvrtkom u 20 sati u Frankopanskoj 1 u Zagrebu. Ovaj seminar se održava kontinuirano 15 godina te uz ekološka pitanja koja nikad ne zastarijevaju uvodi i neke nove ideje, kao što je Od-rast (Degrowth).

Počeci institucionalne zaštite okoliša javljaju se pedesetih godina 20. stoljeća, kada je došlo do spoznaje koliki je utjecaj čovjeka na Zemlju. 22. travnja 1970. obilježen je prvi Dan planeta Zemlje te se taj datum često uzima kao službeni početak ekološkog pokreta u svijetu. Do danas su brojni eko-aktivisti, pojedinačno ili grupno, isticali probleme koje moderno društvo nanosi okolišu, a za tu svrhu ponekad ne daju samo svoje vrijeme, već i svoju slobodu.

Julia Butterfly Hill, najpoznatija tree-sitterica

Tree sitters je naziv za eko-aktiviste koji bi sjedenjem na drvetu onemogućavali njegovo rušenje, a rekord u dužini takvog prosvjeda drži Julia Butterfly Hill. Ona je sjedila na 600 godina starom drvetu punih 738 dana. Sišla je s njega krajem 1999. tek nakon što je drvna kompanija odustala od sječe.

Od prvih entuzijasta koji su trošnom ribaricom krenuli spašavati kitove i protestirati protiv nuklearnih pokusa, Greenpeace se razvio do današnje multinacionalne organizacije prisutne u 40 zemalja svijeta, od ove godine i u Hrvatskoj. “Tajna ugleda i utjecaja organizacije zasigurno i jest baš u spektakularnosti njihovih akcija: utjecajnija je jedna dojmljiva fotografija u svjetskim medijima, nego bezbrojne seriozne analize i konferencije za novinare”, piše Novi list. Pokrivaju se različite ekološke kampanje čiji su dio često nenasilne direktne akcije, kao što je u Hrvatskoj ljetos bila ona protiv planirane termoelektrane na ugljen Plomin C.

Friends of the Earth International najveća je svjetska mreža ekoloških udruga koja okuplja 74 nacionalne organizacije i također pokriva različita područja zaštite Zemlje putem kampanja i direktnog nenasilnog aktivizma. Njihova članica je i najveća domaća ekološka udruga Zelena akcija. Provode brojne aktivnosti edukacije i javnog zagovaranja, a njihovi aktivisti i aktivistice su trenutno angažirani u kampanji protiv planova nove spalionice otpada u gradu Zagrebu umjesto uvođenja održivog sustava gospodarenja otpadom.

Budući da su nam donositelji odluka većinom locirani u Zagrebu, ima smisla da se tu odvija i najviše eko akcija. No ekoloških izazova ima u cijeloj zemlji, a isto tako i pojedinaca i grupa koje se aktiviraju pri njihovom rješavanju. Dobar, iako ne isključiv, popis udruga u čije se djelovanje možete uključiti nalazi se na stranicama Zelenog foruma, mreže ekoloških udruga u Hrvatskoj.

Prirodi i okolišu možete pomoći i volontiranjem pri različitim zadacima koji ne uključuju direktne akcije, doniranjem ekološkim udrugama, a i samim načinom života. Svaka osoba koja svjesno primjenjuje načela zaštite okoliša u svakodnevnom životu, primjerice tako da štedi energiju u svom domu, odvaja otpad ili pak kupuje domaće proizvode na tržnici te svojim primjerom širi takvo ponašanje u svojoj okolini.

Svaki pokret ima svoje ekstremiste, a kod zelenih se oni ponekad nazivaju eko teroristima. Razlika je u tome da oni ne prezaju pred korištenjem nasilja i uništavanjem imovine kako bi ostvarili svoje ciljeve. Najpoznatiji je Sea Shepherd, koji se bori protiv japanskih kitolovaca uništavajući im dijelove broda ili bacajući kiselinu na palubu. Njihovo djelovanje uhvaćeno je i kamerama te se moglo pratiti u seriji Whale Wars. Earth Liberation Front nije službena organizacija, već mreža eko terorističkih ćelija koji se najčešće služe metodom podmetanja požara. Njima se pripisuje najveća materijalna šteta ikad u ekološkoj akciji, a radilo se o paležu skijaškog odmarališta u Torontu koje je uništavalo stanište risova.

Eko aktivisticama i aktivistima se često predbacuje neshvaćanje potrebe za gospodarskim napretkom. No činjenica je da pri donošenju odluka valja pogledati obje strane medalje i dobro je da netko pokazuje onu zelenu stranu, pritom često dajući glas onima koji to ne mogu sami.


Povezano