Objavljeno

Zagreb godišnje izgubi 155 milijuna kuna zbog neodvajanja otpada

Aktivisti i aktivistkinje Prava na grad i Zelene akcije danas su u sklopu prosvjedne akcije ispred zgrade Gradske uprave noseći maske s likom Milana Bandića rasipali nekoliko vreća lažnog novca te istaknuli transparent s natpisom ‘Zagreb: europska prijestolnica smeća’.

Ovom akcijom željeli su upozoriti na činjenicu da odlagalište Jakuševac godišnje baci 155 milijuna kuna koje bi mogao zaraditi kada bi osigurao odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada te ih prodavao na tržištu sekundarnih sirovina.

Akciju su izveli/e nakon što je Europska komisija u svom izvještaju iz 2015. glavni grad Hrvatske smjestila na posljednje mjesto od 28 glavnih gradova EU u odvajanju i recikliranju otpada.

U posljednjih 16 godina vladavine gradonačelnika Bandića, Zagreb je zbog neadekvatnog sustava odvojenog prikupljanja otpada bacio milijarde kuna svojih građanki i građana. Ne samo da Grad namjerava nastaviti s takvom praksom, nego ima u planu potrošiti još gotovo 3 milijarde kuna na izgradnju spalionice u kojoj bi se sav taj vrijedan otpad spaljivao i koja bi štetila i ljudima i okolišu.

Nakon što je nedavno smanjen broj odvoza miješanog otpada, a sustav odvajanja još uvijek nije unaprijeđen, stanje je dodatno pogoršao i režim naplate koji ne osigurava da se naplata vrši prema stvarnoj količini proizvedenog otpada. U nekim dijelovima grada kante su potpuno pretrpane smećem, a u drugim dijelovima odvoze se poluprazne, pa većina građana/ki mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede. Takav sustav odvoza je nepravedan, a Visoki upravni sud nedavno ga je proglasio i nezakonitim.

Odnos gradske vlasti prema otpadu kao smeću, a ne kao vrijednom resursu jedan je od glavnih simptoma opće rasipnosti i bahatosti u upravljanju našom imovinom i resursima.

Pravo na grad i Zelena akcija od svih političkih aktera koji će se kandidirati na lokalnim izborima traže da u svojim programima daju prioritetno mjesto alarmantnom stanju s otpadom i inzistiraju na financijski, društveno i okolišno održivim rješenjima koja su već provjerena i uspješno funkcioniraju diljem Europe kroz model odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada.

U sklopu osvještavanja problema vezanih uz sustav odvajanja i recikliranja otpada pokrenuta je i internetska stranica Prijestolnicasmeca.eu.

Povezano