Objavljeno

Zabranjen antiratni protest povodom godišnjice VRA Oluja

Antiratni protest Centra za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žena u crnom (Beograd), Ženske mreže Hrvatske, Srpskog demokratskog forum (Zagreb), Slobodarskih aktivista (Zagreb) i Centra za građansku hrabrost (Zagreb) pod nazivom ‘Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede’ trebao je biti održan danas, 4. kolovoza, na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu, no zabranjen je rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova.

Priopćenje  Centra ROSA prenosimo u cjelosti:

Zabrana protesta je samo kulminacija već poznate prakse policije u onemogućavanju vlastima politički nepodobnih javnih okupljanja. Obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva. Možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja.

Podsjećamo, rješenje ministra unutarnjih poslova u izravnoj je suprotnosti s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednako kao sto je i u suprotnosti sa Ustavom Republike Hrvatske. Naime, člankom 10. st. 1. Konvencije jamči se sloboda izražavanja, a člankom 11.st.1. jamči se i sloboda okupljanja.

Imajući u vidu da se i u rješenju ministra spominje svrha okupljanja i izražavanja mišljenja, a to je isticanje antiratnih i mirnodopskih stavova, nejasno je i neprihvatljivo obrazloženje iz rješenja koje spominje mogućnost uznemirenja većeg broja građana. Predstavlja pozitivnu obvezu države potpisnice Konvencije da osigura građanima da izraze takve svoje stavove. Stoga je rješenje ministra MUP-a izravno kršenje Europske konvencije i Ustava RH i odražava određenu vrstu straha ministarstva da osigura mirno okupljanje građana. To tim više jer je dobro poznato da su se na Trgu bana J. Jelačića u prošlosti održavala brojna druga okupljanja građana i građanki s raznim porukama.

Zbog zabrane održavanja antiratnog protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održat će mirnu protestnu akciju u 18h na Trgu bana J. Jelačića.


Povezano