Objavljeno

Za snažno civilno društvo i protiv etiketiranja organizacija važnih za izgradnju demokracije u Hrvatskoj

Inicijativa Za snažno civilno društvo! održala je danas prosvjednu akciju i konferenciju za medije pod nazivom ‘70 za 7 posto’ povodom konačnog usvajanja Vladine Uredbe o raspodjeli dijela prihoda od igara na sreću te učinaka koje će najavljeni rezovi imati na razvoj i djelovanje organizacija civilnog društva u Hrvatskoj. 

Organizacije civilnog društva upozoravaju da se zbog 7% proračuna Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva (NZRCD), dodijeljenog organizacijama na meti javnih napada, prijeti rezanjem čak 70% ukupnog proračuna Nacionalne zaklade u 2016.

Odlučili/e su stoga javnosti jasno i slikovito prikazati koje sve korisničke skupine podupire Nacionalna zaklada i na taj način osigurava stabilnost i razvoj civilnog društva.

Financijska struktura potpora NZRCD za 2016 prema javno dostupnim podatcima:

“Ne možemo se složiti s time da se neargumentirano etiketira organizacije koje su iznimno važne za izgradnju demokracije i ljudskih prava u Hrvatskoj”, poručili/e su iz Inicijative, a ostatak izjave pročitajte u nastavku.

NZRCD ključna je zbog operativnih i infrastrukturnih potpora koje osigurava velikom broju organizacija, a čije ukidanje bi onemogućilo pružanje važnih usluga građanima, poput programa za osobe s invaliditetom, manjine, marginalizirane, mlade i druge društvene skupine. Urušavanjem sustava urušava se infrastruktura, kao što su na primjer besplatna pravna pomoć, volonterski centri, skloništa za beskućnike, centri za rehabilitaciju i slično.

Nadalje, ovim se ugrožavaju i kapaciteti za povlačenje sredstava iz EU organizacijama koje su tim putem u domaći proračun donose značajna sredstva.

Civilno društvo jedan je od temeljnih stupova demokracije i društvenog razvoja, a dosadašnjim radom upravo je imalo ključnu ulogu u podizanju standarda demokratskih procedura koje ovakav prijedlog Uredbe izigrava. Podsjetimo, Hrvatski Sabor je usvojio Državni proračun u kojem je prihvaćeno povećanje sredstava za djelovanje Nacionalne zaklade za 5%. S obzirom na to da je Sabor prihvatio izvještaj o radu NZRCD za 2014. godinu (111 ZA, 4 suzdržana, 0 protiv) postavlja se pitanje koji je povod ovakvoj izmjeni financijskog plana.

Uredba kakva nam je predstavljena uništit će kvalitetan i za sve otvoren sustav potpore civilnom društvu oko kojeg je postojao dugogodišnji konsenzus svih relevantnih političkih opcija.

U ovom trenutku ne raspolažemo informacijama o tome da sporni prijedlog Uredbe neće biti usvojen u ovome obliku.

Nadamo se da je Vlada RH otvorena za dijalog te da će žurno usvojiti Uredbu u skladu s proračunom usvojenim u Hrvatskom Saboru.


Povezano