Objavljeno

Wonder Women – Autorice stripa u kalendaru za 2013.

U srijedu 19. prosinca 2012. godine u 19:30h u klubu Velvet (Dežmanov prolaz br. 9) na svečanoj promociji biti će  predstavljen kalendar s temom strip-stvaralaštvo žena, Tvrtke Markoja koja posljednjih godina kroz art-kalendare promovira umjetnike i umjetnice u Hrvatskoj.

Tako je višegodišnji projekt popularizacije umjetnica stripa, koji je Irena Jukić Pranjić počela kroz uređivanje antologije Ženski strip na Balkanu i realizirala kroz brojne izložbe, promocije, okrugle stolove i tekstove, doživio svojevrsni vrhunac plasirajući se kao prestižan kulturni proizvod čiji je značaj širi od onog koji je do sada imao unutar kruga poznavatelja i ljubitelja stripa.

Ovaj kalendar potvrđuje kako su se s margine društvenog prihvaćanja u sam centar pomjerile dvije kategorije umjetničkog stvaralaštva koje se ranije doživljavalo s rezervom. Prvo, stvaralaštvo žena uspjelo se izboriti za poziciju u kojoj je javnost vrednuje kao pozitivno i uspješno, i drugo, strip je prestao biti shvaćan kao jeftin i površan sadržaj te drži čvrst status umjetničke forme izražavanja.

U kalendaru će biti predstavljen rad dvanaest autorica stripa koje su odabrane između njih tridesetak koliko ih trenutno uspješno djeluju u regiji: Nine Bunjevac, Maje VeselinovićDunje Janović, Sonje Gašperov, Sare Divjak, Ivane Pipal, Magde DulčićIrene Jukić Pranjić, Bojane Dimitrovski, Ivane Filipović, Ivane
Guljašević i Helene Janečić.

Kalendar sadrži i kratke biografije umjetnica, te tekst uvodnika koji je napisao teoretičar stripa Bojan Krištofić nazivajući autorice «istinskim junakinjama domaćeg stripa», nadovezujući se tako na ideju dizajnerskog tima Božidarke Brnas i Tomislava Kraljevića da autorice prikažu kao heroine čija je super-moć njihov talent.

Zbog toga kalendar nosi laskavo ime «Wonder Women».


Povezano