Objavljeno

Vox Feminae Festival: Deveta godina kreativnih rodnih praksi i ‘zločinki’ u Zagrebu

Deveti po redu Vox Feminae Festival tradicionalno će se održati i ove godine promičući stvaralaštvo žena i problematizirajući pitanja roda kroz međunarodni filmski, umjetnički te glazbeni program.

Nakon superjunakinja i mučenica, kojima su bili posvećeni Vox Feminae festivali 2012. i 2013., deveti Vox Feminae festival od 3. do 7. studenog 2015. pozabavit će se njihovom suprotnošću: ženama zločinkama, kako bi preispitali u kakvom je odnosu tip zločina s tradicionalnim rodnim  ulogama i stereotipima.

 

~ 9. VOX FEMINAE FESTIVAL: U studenom Zagrebom će zavladati zločinke! ~

Društveno uvjetovane pretpostavke o univerzalnoj ljudskoj prirodi muškarce definiraju kao aktivne i agresivne, a žene kao pasivne i poslušne, pri čemu se rijetke žene koje doista čine zločine interpretiraju kao anomalije i kurioziteti. Tako bivaju smještene unutar patrijarhalne binarne podjele na svetice i vještice, čime se zanemaruje kompleksan materijalni kontekst zločina, a ženska individua se pretvara u upozorenje drugim ženama koje svoj gnjev i nezadovoljstvo projiciraju na zločinke kako bi same mogle ostati unutar dopuštenih i primjerenih parametara “ženskosti”.

autorica: Adri Law, izvor: The Ardorous

Cilj je festivala stoga na interdisciplinarni način, kroz razgovore i suradnju s feministkinjama, kriminalistkinjama, sociologinjama, antropologinjama, pravnicama i drugim stručnjakinjama, promotriti koja je razlika između zločina koje čine žene i muškarci, koja im je motivacija te rasna, etnička i klasna pozadina.

Također, pobliže ćemo u tom kontekstu promotriti pitanja pobačaja, femicida, prostitucije i pozicije žena u hrvatskim zatvorima jer smatramo bitnim problematizirati pitanje kontrole ženskog tijela i pobačaja kao zločina te utjecaja Crkve na definiranje društvenih stavova, zatim društvenu osude žena koje pate od postnatalne depresije kao i žena koje zarađuju kao surogat-majke, te opravdavanje nasilja (npr. silovanja) smještanjem krivnje na žene, što je opasna gesta koja žrtvu čini odgovornom za nasilje koje je nad njom izvršeno.

~ KAKO SUDJELOVATI U PROGRAMU DEVETOG VOX FEMINAE FESTIVALA? ~

Ukoliko kao pojedinac/ka, formalna ili neformalna skupina, udruga ili institucija u svojem svakodnevnom profesionalnom radu dolazite u kontakt s navedenim temama, Vox Feminae festival poziva vas da se javite organizacijskom timu na mejl 2015@voxfeminae.net s prijedlogom programa zaključno sa 15. srpnja 2015. u svrhu ostvarivanja eventualne suradnje.

Udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona k tome poziva autore/ce i kreativne timove, te umjetnike/ce i umjetničke kolektive da se prijave na jedan od tri otvorena natječaja: za izradu vizualnog rješenja, za umjetnički program ili pak za filmski program.

autorica: Rebecca Finn, izvor: The Ardorous

Umjetnički program:

Natječaj za umjetnički program otvoren je za sve vrste umjetničkih umjetničkih područja, polja i grana (likovna, primijenjena, izvedbena umjetnost, interdisciplinarna…) i formata (izložbe, performansi, film, predstavljanje knjiga itd.). Na natječaj se mogu prijaviti umjetnici/e samostalno, umjetnički kolektiv, ili suradnje a rad mora biti vezan uz zadanu temu “Zločinke”, odnosno ona mora biti polazište, ali potiču se različite perspektive, pristupi i interpretacije.

Vizualno rješenje:

Vizualno rješenje može biti uobličeno u različitim formatima (vertikalni, horizontalni, kvadratičan…). Prijedlog vizualnog rješenja za potrebe žiriranja treba poslati u PDF-u, uz mogućnost da se na zahtjev organizatora šalju formati za tisak.

PRIJAVE ZA OVA DVA NATJEČAJA TREBA POSLATI NAJKASNIJE DO 31. SVIBNJA 2015. NA E-MAIL INFO@VOXFEMINAE.NET S NASLOVOM: „ZA NATJEČAJ ZLOČINKE – VIZUALNO RJEŠENJE” ILI „ZA NATJEČAJ ZLOČINKE – UMJETNIČKI PROGRAM”. ISTI E-MAIL SLUŽI I ZA KONTAKT UKOLIKO IMATE DODATNIH PITANJA. REZULTATI NATJEČAJA BIT ĆE OBJAVLJENI NA PORTALU VOXFEMINAE.NET DO 15. LIPNJA 2015.
Više informacija o natječajima za umjetnički program i vizualno rješenje potražite ovdje.

* * *

autorica: Petra Collins, izvor: The Ardorous

Vox Feminae Festival također traži filmove koji istražuju aspekte roda, rodnih uloga i identiteta koji bi bili prikazani u sklopu filmskog segmenta festivala, u studenom 2015. u Zagrebu. Teme uključuju rodnu ravnopravnost, nestereotipne rodne uloge, odnose, kao feminističke i LGBTIQ teme.

PRIJAVE ZA FILMSKI NATJEČAJ TREBA POSLATI NAJKASNIJE DO 15. SRPNJA 2015. KORISTEĆI FILM FREEWAY SUSTAV. PRIJAVE ĆE SE RAZMATRATI DO 1. RUJNA KADA ĆEMO OBAVIJESTITI PRIJAVITELJE/CE O EVENTUALNOJ SELEKCIJI.
Više o pravilima natječaja za filmski program pronađite ovdje.

* * *

Prostor rodne i medijske kulture K-zona već devetu godinu organizira Vox Feminae – festival kreativnih rodnih praksi koji financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar.

Za dodatne informacije o festivalu kontaktirajte festivalski tim:

info@voxfeminae.net (upiti vezani za umjetnički natječaj i natječaj za vizualno rješenje)
dalia@voxfeminae.net (upiti vezani za filmski natječaj)

2015@voxfeminae.net (generalni upiti vezani za festival, sponzorstva, medijsko praćenje itd.)

I vidimo se na devetom Voxu!


Povezano