Objavljeno

Udruga LORI objavila rezultate natječaja za najljepšu LGBTIQ kratku priču

Književni natječaj udruge LORI Obojimo književnost duginim bojama za najljepšu kratku priču s LGBTIQ tematikom autora i autorica s područja Republike Hrvatske donio je mnoge lijepe, emotivne te književno vrijedne priče.

Članice stručnog žirija, Mima Simić, Suzana Tratnik i Antonija Stojanović imale su težak zadatak od svih pristiglih priča koje su zadovoljile kriterije natječaja odabrati 3 koje su se po književnim standardima izdvojile kao najvrjednije .

Prvo mjesto osvojio je Berislav Šego s pričom Cure se samo hoće zabaviti, drugo Tamara Februar za priču Nikad ne znaš… i treće Dražen Horvat i Krčmarev sin.

“Najjača i najuvjerljivija u smislu klasične priče, laganim ritmom razotkriva transrodnu osobu Alice i okolnosti u kojima živi. Sporedni likovi su također dobro ispisani”, te “Vrlo neobična, jaka priča, nježni uvid u poteškoće transrodnih osoba u obitelji”, rekle su članice žirija o pobjedničkoj priči.

Priča Nikad ne znaš…, “prirodno [je] napisana, preokret na kraju donosi drugi, svježiji pogled na LGBT brak”, kaže Suzana Tratnik, a Krčmarev sin priča koja “dokazuje kako se može mnogo reći na malo prostora. Dobro isprepliće svakidašnjicu u koju siječe iznimni događaj nasilja o kojem nitko ne želi govoriti”. “Jaka i topla priča, odličan prikaz izazova s kojima se susreću gej muškarci u malim sredinama”, dodaje Antonija Stojanović.

Pobjedničke priče objavljene su na web stranici udruge LORI, a kako je prijavljeno dosta lijepih, neobičnih, nesvakidašnjih priča, odlučeno je da ih se, u dogovoru s autorima/icama, objavljuje periodično na web i Facebook stranici udruge LORI. Tako će svi imati priliku čitati književnost u duginim bojama pisanu u Hrvatskom kontekstu.


Povezano