Objavljeno

Vlada odgodila donošenje Uredbe o raspodjeli sredstava civilnom društvu

Na današnjoj sjednici Vlada je odgodila donošenje Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele prihoda od igara na sreću. Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako je donošenje Uredbe odgođeno zbog apela javnosti.

Nakon jučerašnje pressice na kojoj su organizacije civilnog društva raspravljale o prijedlogu Uredbe, jutros su prije početka sjednice Vlade održale i prosvjednu akciju kojom su još jednom željele skrenuti pozornost na pogubnost donošenje Uredbe kojom se predviđa smanjenje financijskih sredstava za Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva do 70 posto. 

Članica Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade, Mirela Travar, na prosvjednoj je akciji podsjetila da je prijedlog Uredbe donesen netrasparentno te da jučerašnje izjave ministra Marića kako se najugroženijim skupinama neće rezati sredstva nisu u potpunosti točne. 

Travar je ujedno podsjetila da prijedlog Uredbe predviđa drastična rezanja sredstava za Nacionalnu zakladu i to u iznosu od 30 milijuna kuna.

Predstavnici organizacija civilnog društva još su jednom upozorili kako će, ukoliko ovakav prijedlog Uredbe prođe, mnogi programi koje provode za najranjivije skupine morati biti ugašeni. Iz tog je razloga žele da se Uredba donese u partnerstvu s vladajućim bez pogubnih posljedica za najugroženije skupine društva.

Unatoč tome što je na sjednici Vlade ministar Marić rekao da prihvaća apel organizacija te traži odgodu donošenja Uredbe, istaknuo je da ne prihvaća kritiku kako se reže na najugroženijim skupinama jer ‘svi prihodi ostaju neprofitnom sektoru koji skrbi o mladima, braniteljima, sportu i ostalim djelatnosti’.

Iz organizacija civilnog društva pozdravili su odgodu donošenja Uredbe te se nadaju da će o novom prijedlogu odlučivati demokratski i transparentno kao i proteklih dvanaest godina. H-Alter

Povezano