Objavljeno

Varaždinka Karla Čović završila peterostruki ultratriatlon

Foto: privatna arhiva/Super1

Varaždinka Karla Čović prošlog mjeseca u austrijskom Bad Blumau uspjela je završiti peterostruku triatlonsku utrku Ironman. Prije toga je već odradila tri trostruka Ironmana, pet dvostrukih i 11 običnih.

Riječ je o utrci u kojoj natjecatelji prelaze sve svoje granice izdržljivosti. Obični Ironman se sastoji od 3 800 metara plivanja, 180 km bicikliranja i 42 km trčanja, dok peterostruki uključuje sve to puta pet.

41-godišnja Karla odradila je 19 kilometara plivanja, 900 kilometara vožnje bicikla i 211 kilometara trčanja za 137 sati, 36 minuta i 22 sekunde i time osvojila 25. mjesto u općoj konkurenciji i treće mjesto u ženskoj konkurenciji.

Za trčanja je imala problema s žuljevima, njih čak 14. “Noge su mi bile natekle za tri broja. Jest da ionako trčim u tenisicama broj i pol većim, ali i one su mi bile male. Probala sam tri-četiri para. Za vrijeme utrke bušila sam žuljeve, pa obuvala tenisicu iznova. Užasno je bolno ugurati nogu u obuću nakon izbušena žulja. No, to je podnošljiva bol. Pa, neću valjda radi žuljeva odustati?” izjavila je za Jutarnji list.

Lani je na istoj stazi, doduše na trostrukom Ironmanu, pala s bicikla, zbog čega je izgubila pet sati utrke i zaradila lagani potres mozga.

Zbog straha od pada, toliko sam kruto držala upravljač bicikla, da je bol prešla u vrat, lopatice i gornji dio leđa. No, ni u jednom trenutku nisam pomislila da ću odustati. Razmišljala sam samo da završim utrku, a u mislima su mi bili otac i moj pas Fuma, kao i cijela ekipa koja mi je bila podrška,” izjavila je Čović za 24sata.

Karla Čović radi kao trenerica plivanja na varaždinskim gradskim bazenima. Triatlonom se bavi od 2011., svoj prvi ironman završila je 2012., dvostruki 2013., a cilj joj je za nekoliko godina napraviti i deseterostruki ironman. Međutim, kaže, “startnina za to natjecanje je 27 tisuća kuna, a uz to još idu i troškovi jer se održava u Švicarskoj ili Meksiku. Za to bih trebala barem pet mjeseci godišnjeg da mogu trenirati, a to si ne mogu priuštiti. Zato će to malo pričekati.”


Povezano