Objavljeno

Vaginini monolozi u Egiptu

Kazališna skupina Bussy iz Kaira uprizorila je predstavu ‘Priče egipatskih žena’ koja progovara o seksu i seksualnom zlostavljanju u Egiptu, te fokusirajući se na lokane probleme teži biti nešto više od egipatske verzije ‘Vagininih monologa’.

Predstavu čini skup različitih anegdota koje izvode glumice Sondos Shayabek i Mona El Shimi, a iako je uprizorena poput dijaloga, radi se o zasebnim monolozima koji su međusobno isprepleteni čineći svjedočanstva o društvenom položaju žena u Egiptu.

Kazališnu skupina Bussy, pri Američkom sveučilištu u Kairu, 2006. godine osnovale su dvije studentice koje su se odlučile uprizoriti monologe koji bi govorili o iskustvima žena u Egiptu. Priče su u početku dolazile samo od drugih studentica, ali sljedeće godine projekt je proširen i izvan kampusa kako bi ga se približio širem krugu gledatelja.

Također, objavljen otvoreni poziv za različite ženske priče, neovisno o ekonomskim i društvenim razlikama, kako bi se raznolikost ženskih iskustava što vjerodostojnije predstavila. Monolozi su tako uključivali skečeve o predbračnom seksu, obrezivanju žena, razvodu, pritisku da se stupi u brak, slici o vlastitom tijelu, seksualnom zlostavljanju i pobačaju.

Kazališna pozornica u ovom slučaju koristi se kao javna sfera kroz koju se potiče rasprava o kontroverznim temama o kojima se u egipatskom društvu ne govori. I dok neki gledatelji smatraju da se uistinu radi o temama koje trebaju ostati prigušene, većina publike predstavu hvali upravo zato što pokreće raspravu o zabranjenim temama i iskreno progovara o ženskim iskustvima. U zemlji koja se smatra najgorom arapskom zemljom za žene, raspravu svakako vrijedi pokrenuti.

Sondos Shayabek, koja je i jedna od redateljica predstave, izjavila je da projekt teži „utjecati na stavove ljudi o zlostavljanju – o tome kako utječe na žene i muškarce“. Žene se uistinu mogu povezati s pričama koje su predstavljene, ali i mnogi muškarci su nakon predstave izjavili da im je predstava promijenila shvaćanje zlostavljanja.

Važno je uključiti muškarce u promjenu društvenih normi, ističe Shayabek. Da bi muškarce uključila u dijalog o rodnom nasilju, kazališna skupina Bussy stoga je u svoje izvedbe počela uključivati i priče iz muške perspektive, poput monologa zlostavljača ili muškarca čija je djevojka zlostavljana.

Koliko god postupni, njihovi su napori već urodili plodom. Tako je Aymana Nagyja, jednog od osnivača Kampanje protiv seksualnog zlostavljanja u Egiptu, upravo jedna od ispričanih priča potaknula na sudjelovanje u borbi protiv zlostavljanja. [Ž.V.] The Daily Beast


Povezano