Objavljeno

Osam voditeljica suspendirano zbog fizičkog izgleda

Voditeljicama je dana suspenzija u trajanju od mjesec dana nakon kojeg će se moći ponovo vratiti u eter, ali pod uvjetom da njihov fizički izgled bude ”primjeren”. U navedenom periodu njihova plaća i dodaci koje na nju dobivaju neće se mijenjati.

Direktorica televizije Safaa Hegazy nekoć je i sama bila voditeljica TV programa te je svojom odlukom ponajviše šokirala same voditeljice. Jedna od njih, Khadija Khattab, za lokalne je novine izjavila kako je ova odluka ponižavajuća. Sama za sebe kaže: ”Vjerujem da sam uobičajena Egipćanka koja izgleda sasvim normalno.”

S druge strane, državna novinarka Fatma al-Sharawi slaže se s odlukom voditeljice ERTU-a te postavlja pitanje je li zabrana za svega osam voditeljica dovoljna. Komentar upotpunjuje željom za povećanjem gledanosti televizije koja je posljednjih pet godina u padu. Sličnih stajališta je i novinarka Alaa el-Sadani koja je u svojim izjavama bila još oštrija te je fizičkim izgledom svojih kolegica ”zgrožena” i smatra ga ”odvratnim”.

Egipatski ženski centar za pravnu pomoć , WCGLA, protivi se donesenoj odluci nazivajući ju protuustavnom i oblikom nasilja prema ženama te traži njeno povlačenje, no Hegazy stoji pri svojim uvjerenjima.

Pri obrani napominje kako im se primanja neće mijenjati te da će do povratka ispred kamera imati priliku raditi u produkciji. Kritike da je odluka seksistička odbacila je riječima: “Kako se u ovoj instituciji može govoriti o diskriminacije žena kada je na samom čelu jedna?”. [B.H.] Quartz / BBC

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano