Objavljeno

Uz poznatu Biciklopopravljaonu, kreće i Računalopopravljaona

Nakon četiri godine uspješnog djelovanja volonterske radionice popravljanja bicikala, Eugen Vuković iz Zelene akcije najavljuje početak rada Računalopopravljaone. Cilj je ovakve radionice pomoći ljudima da produlje životni vijek svojih računala ili da ožive ona koja su već otpisali.

Ovakvi su projekti važni kao primjer koji pokazuje da su ljudi spremni pomagati drugim pripadnicima zajednice i van sustava robno-novčane zaštite. Projekt je također važan i sa stanovišta zaštite okoliša jer se produljenjem životnog vijeka nekog proizvoda sprečava da taj proizvod postane otpad.

S obzirom na to da je popravljanje računala ipak dosta složeniji proces od popravljanja bicikala, Računalopopravljaona u svojoj prvoj fazi neće funkcionirati tako da jednostavno dođete s pokvarenim laptopom i tražite pomoć prvog volontera, nego kao niz tematskih radionica koje bi polaznike osposobile da poprave vlastito računalo, ali i da pomognu drugima, izjavio je za H-Alter koordinator Info-centra Zelene akcije Eugen Vuković.

Prva radionica započinje u subotu, 28. rujna u 12 sati, i na njoj će se obrađivati čišćenje računala iznutra. Radionice će se održavati u prostorima Zelene akcije u Frankopanskoj 1 u Zagrebu.

Vuković je pozvao i na donacije rabljenih računala koja bi se onda besplatno distribuirala onima kojima su potrebna, kao što je to sada slučaj s biciklističkim dijelovima u Biciklopopravljaoni.

Ukoliko želite darovati staro računalo ili opremu, javite se na e-mail eugen@zelena-akcija.hr, dok donacije u novcu možete uplatiti na račun HR4124840081101645974 s naznakom “za računalopopravljaonu”. [V.V.] H-Alter


Povezano