Objavljeno

Uključi se u kampanju Meni se to gleda, HRT ne da!

Zbog odluke Hrvatske radiotelevizije da NE emitira 34 hrvatska filma,
Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) pokreće kampanju MENI SE TO GLEDA, HRT NE DA kojom hrvatski filmski autori i autorice žele ukazati na vrijednost i raznolikost odbijene hrvatske produkcije.

Hrvatska radiotelevizija je na svom posljednjem Javnom pozivu odbila čak 34 hrvatska filma prikazana dosad na 353 međunarodna i nacionalna festivala i ovjenčana s čak 86 nagrada, a odluku je pojedinim autorima i producentima priopćila nepotpisanim nizom uvredljivih objeda. Kako se već punih mjesec dana HRT oglušuje čak i na apel ministrice kulture da taj problem riješi, hrvatskim filmskim autorima ne preostaje ništa drugo nego pozvati hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči: Meni se to gleda, HRT ne da

HRT je odbila prikazati 34 filma različitih autora i poetika, producenata i sufinancijera, među kojima je i Ministarstvo branitelja. HRT je odbila prikazati i film gotovo u potpunosti sačinjen upravo od njezinih arhivskih materijala (Glasnije od oružja, Miroslav Sikavica). Filmovi koji su prikazani na 353 festivala diljem svijeta s osvojenim nacionalnim i međunarodnim nagradama kao što su Doc Alliance nagrada (Srbenka, Nebojša Slijepčević), posebno priznanje DocLeipziga (Na vodi, Goran Dević), ali i najvišeg hrvatskog državnog umjetničkog priznanja za filmsku umjetnost – nagrade Vladimir Nazor (također Srbenka), istovremeno ne mogu biti prikazani na HRT-u i nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu. Hrvatskim filmskim autorima stoga jedino preostaje pozvati javnost da se pridruži u zahtjevima prema nadležnim institucijama kako bi se HRT konačno počela pridržavati zakona i Ugovora s Vladom RH te da sva kršenja istih budu sankcionirana. Apel HRT da hitno reagira uputila je još 12. lipnja i ministrica kulture, no javni se servis do danas nije očitovao.

Najnoviji slučaj s odbijanjem otkupa 34 hrvatska filma samo je zadnja u nizu sramotnih odluka koje je aktualno vodstvo HRT donijelo, kako na štetu dokumentarnog filma, tako i na štetu cjelokupne hrvatske audiovizualne zajednice. DHFR stoga u želji osvještavanja u javnosti činjenice da u Hrvatskoj trenutno postoje sjajni filmovi koje istovremeno ne možemo gledati na mediju koji bi to po svojoj osnovnoj funkciji trebao omogućiti, još jednom poručujemo: MENI SE TO GLEDA, HRT NE DA!

DHFR poziva i sve građane/ke i korisnike/ce Hrvatske Radiotelevizije da se u kampanju pridruže kontaktiranjem Službe za gledatelje na e-mail ili telefon:

korisnici@hrt.hr
tel 01 634 2634
fax 01 634 3712


Povezano