Objavljeno

UK: Godinu dana porodiljnog za oca (od 2015.)

Novi prijedlog zakona, koji predviđa stupanje na snagu 2015. godine, omogućava očevima „fleksibilni roditeljski dopust“, odnosno porodiljni tijekom većine prve godine života djeteta, a pritom se majke imaju pravo vratiti na posao nakon dva tjedna, ako je to izvor financija obitelji.

Izvor iz Vlade rekao je kako se „zakon uvodi polako i s velikom pažnjom kako bi se osiguralo poslovanje tijekom teške ekonomske krize”. Ipak, vrlo im je važno da oba roditelja imaju zakonsku potporu i mogućnost provoditi više vremena sa svojim djetetom.

Prema sadašnjem sustavu Velike Britanije, majke imaju pravo na 90% svoje zarade tijekom prvih šest tjedana nakon poroda. Ako se odluče na dodatnih 33 tjedna dopusta, mogu primati porodiljni doplatak u ekvivalentu od 90% primanja ili 135,45 £ tjedno, zavisi što ispadne manje. Ipak, neki poslodavci pružaju i velikodušnije uvjete. Očevi imaju pravo na dva tjedna porodiljnog dopusta, a majke mogu prenijeti svoj dopust partneru nakon šest mjeseci.

Novi zakon bi značio da bilo majka ili otac mogu tražiti dopust i doplatak nakon dva tjedna od rođenja djeteta.

Glasnogovornica kampanje Maternity Action je potvrdila kako bi takav zakon povećao fleksibilnost u korištenju roditeljskog dopusta: „To je promjena koja priznaje da očevi, kao i majke, mogu brinuti za svoje dijete, a novi zakon će ponuditi obiteljima pravi izbor u upravljanju rada i odgovornosti za dijete.“ [A.L.] Guardian…


Povezano