Objavljeno

Udruge grada Splita performansom ukazale na važnost civilnog sektora

Sinoć se na platou Doma mladih u sklopu festivala nezavisne kulture PLATFORMAT odvio performans naziva ‘Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine‘ tijekom kojeg su udruge grada Splita odigrale ispred mnogobrojne i aktivne publike dramski prikaz egzekucije aktivista i splitskih udruga od strane tajanstvenog ‘cvikeraša’ koji se nalazio na balkonu Doma mladih.

Performans problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva kroz direktnu asocijaciju na fašističke režime. Predstavnici udruga jedan po jedan izlazili su ispred egzekutora i pokušavali mu objasniti zašto udruge za suvremenu kulturu, mlade, ljudska prava, queer kulturu, feminizam i zaštitu prirode ne bi trebale biti ukinute.

Jednog za drugim ‘cvikeraš’, kojeg je utjelovio Damir Pivac, prekidao ih je u njihovim obrazloženjima ismijavajući pojmove kao što su manjine, integracija, izvaninstitucionalno obrazovanje, ženska prava i mladi i to direktnim aluzijama na Goebelsa i fašističke principe. Pa tako u jednom trenutku kaže: „Umjetnost, obrazovanje, kultura – odmah se sjetim uvaženog kolege Goebelsa koji je rekao – kada čujem riječ kultura hvatam se za revolver.“

Nakon što ih je ‘cvikeraš’ izvrijeđao, ‘krvnik’, kojeg je utjelovio Hrvoje Cokarić, dolazio je po njih i vodio ih u mrak, odakle bi se začuo pucanj koji implicira konačano gašenje udruga i aktivista. I tako sve dok od predstavnika udruga nije ostao nitko.

U ozračju trenutnih opresija na civilno društvo u Hrvatskoj, gdje se sa više strana smanjuju ili ukidaju donacije i ometa rad te se javno govori kako njihov rad nije vrijedan ni potreban hrvatskom društvu, ovaj performans upozorava na činjenice kako udruge civilnog društva već više od 20 godina u Hrvatskoj pa tako i u Splitu grade demokratski sustav, rade na zaštiti ljudskih prava, zaštiti prirode, izvaninstitucionalnom obrazovanju, u kulturi i umjetnosti, a čijim ukidanjem bi društvo ostalo uskraćeno za mnoge sadržaje i aktivnosti koje razvijaju, unaprjeđuju i oplemenjuju naše društvo.

Upravo u trenutku dok je ministar kulture Zlatko Hasanbegović u svom prvom službenom posjetu Splitu, splitske udruge ovim alegorijskim dramskim performansom koji neminovano završava egzekucijom civilnog sektora, ukazuju upravo na važnost uloge civilnog društva i potrebu za očuvanjem sustava potrebnim za njegovo djelovanje , kako u gradu i tako i u državi.

Povezano