Objavljeno

Udruga Zora ispeglala neravnopravnost

Udruga Zora je prošlu subotu, u sklopu Inicijative mladih Ispeglajmo neravnopravnost, organizirala akciju javnog peglanja košulja na Trgu Republike u Čakovcu.

Mnogobrojni međimurski mladići i muškarci uhvatili su se u koštac s peglanjem košulja te tako podržali akciju kojoj je cilj bio povećati angažman muškaraca oko obiteljskih poslova, suzbiti stereotipe o “muškim” i “ženskim” poslovima, smanjiti diskriminaciju muškaraca i mladića koji se uključuju u kućanske poslove i poticati rodnu ravnopravnosti u svakodnevnom životu.

Na peglanje se odvažilo čak trideset i šest peglača: učenici iz Učeničkog doma Graditeljske škole, predstavnici međimurskih udruga, očevi iz udomiteljskih obitelji koji surađuju s Centrom za socijalnu skrb, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, zamjenici gradonačelnika Romano Bogdan i Mario Medved, predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, zamjenik župana Zoran Vidović te Veselin Biševac, pomoćnik ministra Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, brojni novinari – Miljenko Ovčar, Vanja Haček, Tomica Jakopec, Zlatko Vrzan i mnogi drugi.

“Ovom akcijom želja nam je bila potaknuti rodnu ravnopravnost u svakodnevnom životu, odnosno potaknuti razvoj nediskriminirajućeg društva u kakvom bismo željeli živjeti i imati jednake mogućnosti. Rodna ravnopravnost podrazumijeva jednaku vidljivost i sudjelovanje svih osoba, bez obzira na njihov spol i/ili rodno izražavanje u svim sferama javnog i privatnog života”, poručuju iz udruge. 

Udruga Zora poziva sve mladiće i muškarce da se svakodnevno aktivnije uključe u obavljanje obiteljskih poslova, a njihove majke i partnerice/supruge da ih isto tako ravnopravnije uključe.


Povezano