Objavljeno

Udruga LORI predstavila video spot ‘Reagiraj i ti!’

Spot ‘Reagiraj i ti!’ govori o diskriminaciji, isključivanju i stigmatiziranju te nasilju nad LGBT osobama u obitelji, u školskom okruženju, prilikom zapošljavanja i na javnim mjestima, a dio je lokalne kampanje udruge LORI kojom želi informirati i senzibilizirati javnost za spomenute probleme i pozvati na reakciju protiv homofobije, bifobije i transfobije.

Lokalna kampanja udruge LORI dio je projekta Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama, koji, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, tijekom 2014. godine provodi pet udruga iz pet županija – K-zona, LORI, Zora, Pobjede i Bonsai. 

Unatoč dugo očekivanom donošenju Zakona o životnom partnerstvu, odbacivanje, neprihvaćanje i ponižavanje LGBT osoba nisu izgubili svoj kontinuitet: homofobija, bifobija i transfobija u hrvatskom su društvu stvaran, vidljiv i sveprisutan problem. No ova tmurna realnost ipak ima i jednu pozitivnu i obećavajuću dimenziju.

Za razliku od atmosfere prije 10-ak i više godina, u borbi za ljudska prava LGBT osoba nismo više sami/e. Porasla je društvena svijest o važnosti zaštite ljudskih prava i mnogi danas zalaganje za jednakopravnosti  vide kao svoju ljudsku i građansku dužnost. Upravo je zato naslov spota ‘Reagiraj i ti!’: on se obraća svim onim drugima i ostalima oko nas s pozivom na djelovanje.

Neravnopravnost i nasilje tiču se svih nas budući da je društvo u kojem živimo jedno i svi/e nosimo dio odgovornosti u njegovoj izgradnji i unaprjeđenju. ‘Reagiraj i ti!’ donosi poruku solidarnosti, zajedništva, razumijevanja i prihvaćanja. 

Izloženost LGBT osoba nasilju krajnje je zabrinjavajuća, a skrivanje na radnom mjestu, u školi ili u obitelji, kao i u javnosti, i dalje je svakodnevica za mnoge od njih. Stoga su baš četiri navedene situacije i prikazane u spotu.

U vezi s time, rezultati do sada najvećeg istraživanja o zločinu iz mržnje i nasilju protiv LGBTIQ osoba (N=690), koje su tijekom 2013. godine provele udruge Zagreb Pride, LORI i Queer Sport Split, pokazuju da je 73,6% osoba doživjelo neki oblik nasilja na osnovi svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja. Ovo istraživanje donosi i podatak da kod otprilike trećine LGBT osoba roditelji ne znaju ili djelomično znaju da je osoba pripadnica seksualne ili rodne manjine, a kod polovine ispitanih šira obitelj nije upoznata s činjenicom da su te osobe lezbijke, gejevi, biseksualne ili trans* osobe.

Nadalje, prema istraživanju koje je 2012. godine provela Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) na uzorku od 90 tisuća punoljetnih LGBT građana/ki zemalja EU-a i Hrvatske (ukupno 28 država), Hrvatska zauzima drugo (negativno) mjesto, odmah nakon Litve, sa 60% osoba koje su (u posljednjih 12 mjeseci) doživjele diskriminaciju ili zlostavljanje zbog toga što su L,G,B ili T. Visoko četvrto mjesto Hrvatska zauzima i po pitanju diskriminacije na poslu – nju je osjetilo 24% LGBT osoba. Tijekom školovanja do 18. godine života dvije trećine hrvatskih LGBT ispitanika/ica u školi je skrivalo svoju orijentaciju, dok ih je preko 60% u školskom okruženju uvijek ili često doživljavalo negativne komentare ili ponašanje zbog svoje orijentacije. Skoro svaka LGBT osoba, njih 93%, tijekom obrazovanja do 18. godine svjedočila je negativnim komentarima ili ponašanjima svojih školskih kolega/ica prema nekome za koga se pretpostavljalo da je LGBT osoba. LORI


Povezano