Objavljeno

UCLA objavio oštro izvješće o raznolikosti na TV-u i filmu

Godišnje izvješće Brunche centra na UCLA-u o raznolikosti u Hollywoodu ukazalo je na nedostatak rodne i rasne raznolikosti na filmu i televiziji.

Rezultati analize 172 filma iz 2011. godine i 1061 TV emisije emitirane tijekom 2011/12. godine, pokazuju da žene igraju glavnu ulogu u filmu u samo 25,6% slučajeva, da režiraju samo 4,1% filmova, te da scenarij potpisuju u 14,1% slučajeva, a podzastupljene su i u drugim kategorijama poput uloga u dramskim i humorističnim serijama, kao i pisanju scenarija za iste.

 

Također, preko 90% Oscarom nagrađenih filmova režirali su muškarci, a u preko 80% Oscarom nagrađenih filmova muškarac tumači glavnu ulogu.

Unatoč tome što su filmovi i televizijske serije koji odražavali veću rodnu, rasnu i etničku raznolikost ostvarili veće prihode, manjinske skupine i žene bile su podzastupljene među redateljima/cama, kreatorima/cama serija, scenaristima/kinjama  i glavnim glumcima/icama.

Štoviše, najmoćnije televizijske i filmske agencije, naočigled su, u velikoj većini, kao redatelje, kreatore serija, scenariste i glavne glumce upošljavale bijele muškarce.

Čelnici filmske i televizijske industrije ovo objašnjavaju tvrdeći da izvrsnost pati zbog raznolikosti ili govoreći o pomanjkanju talenta, međutim čini se da dio problema leži i u navici da se okružuju sebi sličnima, i to ne samo u razmišljanju, nego i izgledom, čime samo osnažuju postojeće stereotipe i nejednakosti. Indiewire


Povezano