Objavljeno

Ubojstvo, napisala je: Prve detektivke

Za žene u policijskom poslu nije bilo mjesta sve početka 20. stoljeća. Međutim, u fikciji su one ušle u njega puno ranije.

Našom slikom rane detektivske fikcije redom dominiraju muškarci: od Sherlocka Holmesa u Engleskoj do Di Renjie u Kini, kojeg je anglofonskim čitateljima u 18. stoljeću donio nizozemski diplomat Robert van Gulik.

Detektivke su rješavale zločine gotovo od početka žanra, ali pronaći tragove prvog ženskog njuškala u literaturi teže je nego što zamišljamo.

Mnogi online izvori pogrešno navode The Experiences of a Lady Detective, roman britanskog autora Andrewa Forrestera iz 1864., kao priču u kojoj se prvi put spominje detektivka.

Knjige The Adventures of Susan Hopley ili Circumstantial Evidence autorice Catherine Crewe objavljene su 1841., mjesecima prije nego je kratka priča Edgara Allena Poa The Murders in the Rue Morgue uopće izašla, a koja se često navodi kao začetak detektivskog romana. Iako esej Lucy Sussex ponajviše upućuje na roman The Adventures of Susan Hopley, ona smatra da je ipak lik Emily u The Mysteries of Udolpho autorice Ann Radcliffe zapravo prototip detektivke.

A priča o Susan Hopley objedinjuje ne jednu, nego tri detektivke. Radnja je većinom usmjerena na samu Susan, a njezino je zanimanje – spremačica, što je u suprotnosti s kasnijom generacijom likova detektiva budući su isti često pripadnici više klase. Roman možete besplatno pročitati online.

U nešto modernijim medijima, poput TV-a i filma, neke su od ranijih detektivki lik Torchy Bane u Smart Blonde (1937), zatim Honey West (Anne Francis) u 1960-tima koja se smatra prvom detektivkom u TV serijama. U Ujedinjenom Kraljevstvu prva je takva serija Avengers, u kojoj prvo glumi Honor Blackman kao Cathy Gale, i kasnije Emma Peel (Diana Rigg). Serija Get Christie Love! donio je prvu ili jednu od prvih nebjelačkih detektivki na televiziji i to sedamdesetih godina, a zvijezda te serije, Teresa Graves, bila je također i prva Afroamerikanka koja je glumila u dužim TV-serijama. Bitch… [A.K.]


Povezano