Objavljeno

U znak solidarnosti, pilule za pobačaj dronom u Sjevernu Irsku

Neuobičajena odluka pro-choice aktivista/kinja koji će u utorak koristeći dron dostaviti pilule za izazivanje pobačaja u Sjevernu Irsku, definirana je činom solidarnosti između žena s obje strane irske granice kojem je cilj ukazati na striktne zakone o pobačaju koji postoje u obje zemlje.

„Šaljemo dron preko granice … kako bi pokazale ženama da su pilule i dalje dostupne i da su i dalje sigurne“, kazala je Rita Harrold koja sudjeluje u koordinaciji akcije.

Očekuje se da će niz žena koje nisu trudne progutati tablete – mifepriston i misoprostol – koje se mogu uzeti do devet tjedana od početka trudnoće, a Svjetska zdravstvena organizacija ih odobrava od 2005. godine.

„Naravno postoji velika opasnost od zakonskog gonjenja, no žene koje će popiti pilule neće biti trudne. Ovo je protestni čin protiv osmog amandmana na jugu i nedostatka prava na pobačaj na sjeveru.“, kazala je Harrold.

U akciji sudjeluje niz organizacija koje zastupaju pravo na izbor, a organizirale su sličnu akciju letom drona iz Njemačke u Poljsku, poput Alliance For Choice, Rosa, Labour Alternative i Women on Waves.

Maksimalna kazna za djelo osiguravanja lijekova za indukciju pobačaja pod trenutnim zakonom u Sjevernoj Irskoj jest doživotni zatvor, dok u Republici Irskoj provedba usluge pobačaja nosi zatvorsku kaznu do 14 godina. Iako je sam let drona legalan, protivnici prava na pobačaj kazali su da će učiniti sve da ga spriječe.

Strana koja se zalaže za pravo na izbor svoju borbu planira i na vratima Vrhovnog suda u Belfastu, gdje će biti izrečena žalba protiv odluke prema kojoj zakoni o pobačaju u Sjevernoj Irskoj krše zakone o ljudskim pravima. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano