Objavljeno

U talijanskoj Galeriji Uffizi otvorena izložba posvećena nasilju nad ženama

Bernini: Bista Costanze Bonarelli

Ususret Međunarodnom danu suzbijanja nasilja nad ženama, u slavnoj Galeriji Uffizi u Firenzi otvorena je izložba pod naslovom Lo sfregio (Ožiljak). Kustosica je Chiara Toti, a izložba ostaje otvorena do 19. prosinca.

Jedan od središnjih izložaka je Berninijeva bista Costanze Piccolomini Bonarelli, kipareve ljubavnice koju je dao unakaziti nakon što je otkrio da je zaljubljena u njegovog brata. Dok je Bernini neometano nastavio svoju karijeru, Costanza je četiri mjeseca bila zatočena u samostanu.

Uz Berninijevu bistu izložene su fotografije Ilarije Sagarije (Pain is not a privilege, 2018.), suvremene fotografkinje koja donosi priče žena koje su doživjele brutalne napade kiselinom, a prikazane su glava zamotanih u zavoje, poručujući kako rodno uvjetovano nasilje – nažalost – nadilazi granice vremena i prostora.

Costanzina bista restaurirana je za potrebe ove izložbe, što je ravnatelj Galerije Uffizi, Eike Schmidt, nazvao simboličnim činom reparacije. “Osim što je riječ o vrhunskom djelu jednog od najvećih baroknih kipara, sada smo svjesni i brutalnog nasilja počinjenog nad slabijima,” kazao je. “Namjera izložbe je osvijestiti posjetitelje da ljepota bez etičnosti nije moguća.”


Povezano