Objavljeno

U Skopju održan treći Tjedan ponosa

Nacionalna mreža za borbu protiv homofobije i transfobije (NMHT)  ove je godine  po treći put organizirala Skopje Pride Week, u čijem su se okviru od 22. do 27. lipnja održala brojna događanja, debate, protestna obraćanja, predavanja i projekcija filmova na više lokacija.

Cilj Tjedna ponosa  bio je skrenuti pozornost opće javnosti na uzastopna kršenja ljudskih prava LGBTI zajednice u Makedoniji, diskriminaciju, šutnju institucija, te potrebu za solidarnošću i podrškom.

Aktivisti/kinje su ispred Vlade i Javnog tužiteljstva održali/e prosvjed i postavili vijenac, te na taj način simbolički ‘pokopali’ institucije u Makedoniji koje ni nakon nekoliko napada na LGBTI aktiviste/ke i LGBTI Centra za podršku nisu učinile ništa kako bi počinioci bili kažnjeni.

“Obrazovni sistem”, izjavio je aktivist Slavčo Dimitrov, “je također izvor homofobije, konzervativnih i patrijarhalnih vrijednosti”. Na isti su način ‘pokopali’ i Makedonsku Radio Televiziju te su u svom obraćanju rekli “da je MRTV suučesnik u širenju šovinizma, mizoginije, homofobije i transfobije”. 

Zoran Jordanov je održao predavanja o seksualnosti i seksualno prenosivim bolestima.  Irena Cvetković, Artan Sadiku, Antonio Mihajlov i Mariglen Demiri govorili/e su na tribini LGBTI aktivizam, anti-kapitalizam,  anti-nacionalizam- točke povezivanja i gradnja zajedničkog otpora. Predavanje Online gej predstavljanje i HIV/SIDA diskurs u Srbiji održao je Zoran Milosavljević, a Franko Dota je govorio na temu Pederi i Partija: protuprirodni blud na jugoslavenski način (1945-1989).

Održane su radionice i obuke o razvijanju kapaciteta LGBTI aktivizma i kreativni aktivizam, bilo je omogućeno dobrovoljno i besplatno testiranje na HIV, a prikazani su filmovi: Undertow, Aimée i Jaguar i Regarding Susan Sontag.

Najveću pozornost na društvenim mrežama privukao je Lezbijski piknik. Neformalna grupa Lezfem organizirala je piknik druženje u Gradskom parku s glazbom i čitanje lezbijskih kratkih priča i poezije. Na facebook grupi ovog događanja bilo je nevjerojatan broj komentara s govorom mržnje i pretnji, zbog čega se piknik održao pod jakom policijskim zaštitom i prošao je bez nikakvih incidenta.

U znaku podrške Skopje Pride Week-a Veleposlanstvo SAD u Makedoniji je objavilo fotografiju sa zastavom duge ispred veleposlanstva. [T.B.K.] sakam.info/balkaninsight/radiomof

Istanbulski Pride na žalost nije protekao bez incidenata. Organizatorima je održavanje parade zabranjeno zbog mjeseca Ramadana, a sudionike povorke policija je rastjerala vodenim topovima, suzavcem i gumenim metcima. Više pročitajte ovdje.

Povezano