Objavljeno

U SAD-u prvi put pravno priznat nebinarni rodni identitet

U povijesnoj odluci, Jamie Schupe iz Portlanda, Oregon, ostvariola je pravo da se pravno ne određuje kao osoba muškog, odnosno ženskog spola. To je prvi slučaj nebinarnog pravnog određenja u SAD-u, navode pravni stručnjaci, a prenosi Dazed.

„Ovo je najveća pobjeda u mom životu“, kazaola je 52-godišnjia bivšia vojni zapovjednik. „Dobiola sam pravo da pravno i ispravno definiram svoje shvaćanje sebe i živim u skladu. Sudac je jednostavno ispravio sve nepravde koje mi je nanio medicinski i neadekavatan vladin sustav klasifikacije kojem sam se moraola podrediti. Nadam se da sam na ovaj način oslobodiola sve one poput mene da postoje ne samo autentično, već i pravno.“

Kris Hayashi iz pravnog centra za transrodne osobe u Kaliforniji, navodi da sve veći broj zemalja priznaje nebinarno određenje, zbog čega je ovo povijesni korak tamošnje vlade u priznavanju nebinarnih članova zajednice i osiguravanju mogućnosti da se u dokumentima identificiraju u skladu sa svojim identitetom, kao i svi ostali.

Schupe je rođena kao muškarac, a od malih se nogu identificiraola kao žena te se nakon 18-godišnje karijere u vojsci, gdje nije imaola mogućnost istražiti svoj identitet, boriola s rodnim određenjem. U dobi od 49 godina živiola je kao žena.

„Kao djetetu, ali i u vojsci, uskraćeno mi je pravo da istražujem svoj rodni identitet zato što društvo pokazuje netrpeljivost prema bilo kakvom obliku kršenja rodnih normi ili izražavanja bilo kakvog oblika rodne varijantnosti. Tako da sam doslovno u svojim 40-ima i ranim 50-ima radio ono što danas rade djeca“, pojasniola je za The New York Times.

Nakon što je počeola primati hormonsku terapiju i promijeniola ime uz pomoć Trans fonda za pravnu pomoć i edukaciju, Schupe shvaća da se ne uklapa ni u koji rod. Godine 2014. definitivno prisvaja nebinarni identitet, a nakon ove pobjede, plan je boriti se za uvrštavanje nebinarnog identiteta u vozačke dozvole.


Povezano