Objavljeno

U Rijeci održano Hrvatsko feminističko proljeće

U Rijeci je od 10. do 13. studenog održan trening ‘Riječko feminističko proljeće’ u organizaciji PaRitera, a pod pokroviteljstvom Mediterranean women’s fonda i Primorsko-goranske županije. Trening je okupio petnaest feministkinja koje su kroz tri dana promišljale elemente feminizma i učile nove vještine kako što učinkovitije provoditi aktivističke i zagovaračke projekte.

Obrađene su teme kao što su rod i spol, žene i mediji, politička participacija žena, nasilje prema ženama, ali i ekofeminizam, reproduktivna prava, pravda i kako provoditi zagovaračke aktivnosti. Trening je ugostio i predavačice različitih profila te su tijekom vikenda radionice održale Ana Ajduković ispred Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Tajana Broz iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI, Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč te Katarina Mikulić i Marinella Matejčić iz PaRitera.

Trening je osmišljen i proveden kao kombinacija kratkih predavanja i interaktivnog rada, kako bi sudionice odmah mogle promišljati naučeno kroz različite forme grupnog rada. Druge večeri treninga održan je feministički pop kviz u kojem je pobjedu odnijela grupa Štucavice, dok je zadnja večer obilježena dokumentarnim filmom o tjelesnoj autonomiji nakon kojeg je uslijedila kratka rasprava.

Jedna od sudionica treninga, Antonella, zaključila je: “Stvarno mi je bilo super, tek kad sam se odmaknula i pričala sa ljudima oko sebe shvatila sam koliko sam u biti znanja pokupila o temama o kojima nisam znala ništa, ali i proširila znanje koje sam već imala o nekim stvarima. Također, shvatila sam da je itekako moguće aktivistički djelovat i da je svaki korak unaprijed dobar, dok prije nisam imala mogućnosti to vidjeti na djelu i dobiti energiju za aktivizam koju sam dobila na radionici. Uz to, upoznala sam stvarno predivne osobe i to je nešto što će mi zauvijek ostati, iskustva, priče, diskusije i prijateljstva.”

Rezultat treninga, osim onih teže mjerljivih kao što su promjene stavova te nova znanja, su aktivističke akcije koje su sudionice same osmislile, a provest će ih u narednih nekoliko mjeseci.

Povezano