Objavljeno

U Rijeci obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama danas je obilježen u gradu Rijeci u organizaciji neformalne Riječke mreže za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko – goranske

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.  Tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Harju Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Svrha obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama jest senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje nad ženama ne smije tolerirati.

2015.godine u Hrvatskoj je ubijeno 15 žena, u prvih 8 mjeseci 2016. 11 žena, a u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj ubijeno je 318 žena.

Program je u Rijeci počeo u 10 sati u ulici Dolac izložbom dječjih radova na temu nenasilja u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta PU te druženjem s građanima/kama uz podjelu informativnih materijala. U 11:45 oformljena je povorka koja je nosila crne balone te je točno u 12:05 pušten 381 balon u zrak.

Puštanjem crnih balona pet minuta nakon dvanaest sati naglasilo se da je za ubijene žene sada već kasno te da Riječka mreža poziva sustav i društvo u cjelini da se sustavno omogući kvalitetna i pravovremena briga za žene žrtve nasilja kako više ne bi dolazilo do ovakvih tragičnih slučajeva.

Cijelom događaju pridružili su se mnogi građani i građanke, kao i Gradonačelnik sa suradnicima/cama.

Puštanje crnih balona na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama organizacija Sigurna kuća Istra čini već nekoliko godina. Od prošle godine prema dogovoru Sigurna kuća Istra u Puli, Ženska grupa Karlovac Korak u Karlovcu i Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka u Rijeci odnosno cijela neformalna Riječka mreža psihosocijalne potpore žrtvama nasilja kao organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u obitelji, u zajedničkoj akciji puštanja crnih balona prisjećaju se ubijenih žena.

Neformalna Riječka mreža za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja

Riječka mreža osnovana je 2015. godine, a čine je udruge i institucije/ustanove koje na širem području grada Rijeke pružaju pomoć i podršku žrtvama svih oblika nasilja. Članice mreže besplatno nude usluge poput besplatnog psihološkog i pravnog savjetovanja, smještaj u sigurnu kuću, podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela, edukacija i osnaživanje i slično.

Neformalnu Riječku mrežu za pružanje psihosocijalne potpore žrtvama nasilja čine:
– Centar za participaciju žena u društvenom životu
– Centar za socijalnu skrb Rijeka – podružnica Obiteljski centar
– Dječji dom “Tić” Rijeka
– Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci
– SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava
– “Sv. Ana” – Caritasov dom za žene i djecu
– Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.) 


Povezano