Objavljeno

U Novom Sadu održana prva Parada ponosa

Foto: ERA

U Novom Sadu, na centralnom gradskom Trgu Republike, danas, 17. svibnja je održana prva Parada ponosa, koja je okupila nekoliko stotina građana/ki, piše Politika.

Parada je održana pod motom „Izađimo zajedno” i finalni je događaj u okviru Nedelje ponosa, koja je organizirana uz podršku Grada Novog Sada i OPENS-a, organizacije Omladinska prestonica Evrope.

„Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da budemo ono što jesmo, svakog trenutka, svakog dana i na svakom mestu. Želja nam je da sa ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne teraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni pre hiljadu godina”, rekao je na skupu predstavnik Grupe „Izađi” Filip Kocevski.

„Želja nam je da imamo pravo izbora na to da stanu na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodice, pravo na život”, rekao je Kocevski.

Prvoj novosadskoj paradi ponosa prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, koja je rekla da je Novi Sad primjer dobre prakse u borbi protiv diskriminacije te da žele poslati poruku tolerancije i dati primjer ostalim gradovima i općinama.

„U Novom Sadu učinjen je značajan korak u borbi za toleranciju i protiv diskriminacije LGBT osoba, pa je 2016. godine u organizaciji Labrisa, u saradnji sa Crtom i Atinom, formirana lokalna mreža u gradu, a 23. decembra potpisan je Memorandum između 13 gradskih i pokrajinskih institucija i organizacija civilnog društva, a grad je koordinator. Iako je projekat završen 2017. godine, njemu su se pridružile i druge gradske ustanove i organizacije. Prošle godine otvorili smo Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama u okviru gradske ustanove za socijalnu i dečiju zaštitu”, rekla je Koković.

Policija je tijekom Parade udaljila grupu srednjoškolaca koji su dobacivali okupljenima i vrijeđali ih.


Povezano