Objavljeno

U Irskoj turneja autobusa koji žene informira o piluli

Irski pro-choice autobus odradio je dvodnevnu turneju diljem zemlje, pri čemu su aktivisti/kinje riskirali/e uhićenje zbog pružanja informacija o pribavljanju abortivnih tableta. Turneja je obuhvaćala četiri najveća grada – Dublin, Galway, Limerick i Cork, što je mnogim ženama omogućilo da se informiraju o svojim opcijama te da prođu video konzultacije s liječnikom.

Ovo je samo jedna u nizu novih akcija koje ukazuju na zastarjelost važećih zakona o pobačaju, koji je zabranjen osim u ekstremnim okolnostima (ukoliko je majka suicidalna ili joj trudnoća ugrožava život).

Približno deset tisuća ljudi prosvjedovalo je u Dublinu zahtjevajući referendum o legalizaciji pobačaja, točnije, referendum o poništenju osmog amandmana prema kojemu fetus u najranijem stadiju trudnoće stječe status građanina/ke.

Borba je započela kampanjom kojoj je cilj odbacivanje 8. amandmana ustava učiniti središnjom točkom sljedećih parlamentarnih izbora. U izjavi objavljenoj u sklopu kampanje naglašeno je:

Osmi amandman potkopava status irskog ustava. Ključan je izvor neuspjeha Irske u dostizanju međunarodnih standarda ljudskih prava i propusta države u ispunjavanju svojih dužnosti da obrani ženska ljudska prava.

Aktualna je priča silovane azilantice, kojoj je u Irskoj uskraćeno pravo na pobačaj unatoč tvrdnji da je suicidalna. Uhićena je i deportirana nakon što je pokušala otputovati u Liverpool te je naposljetku prisiljena roditi carskim rezom. Dijete je dano na posvajanje, a povrijeđena se žena sprema tužiti državu.

Blagi kontrapunkt ovom slučaju nalazimo u Sjevernoj Irskoj (jedinoj zemlji unutar Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj se ne provodi Zakon o pobačaju iz 1967. godine, prema kojem je pobačaj dopušten ukoliko ga obavljaju za to obučeni liječnici). Naime, država tereti majku koja je svojoj maloljetnoj kćeri pribavila abortivno sredstvo, a potom joj osigurala liječničku brigu u bolnici. U znak solidarnosti prema ovoj majci organiziran je protestni skup ispred policijske postaje u Belfastu.

Brojne su irske žene odlučile javno iznijeti svoja iskustva ne bi li apstraktnim teološkim i etičkim pojmovima suprotstavile ljudsko lice. Kolumnistica Irish Timesa Roisin Ingle napisala je:

Zašto ovo pišem? Jer želim biti dio, ma koliko malen, kampanje za promjenu zakona o pobačaju u ovoj državi. Jer ako mi moje kćeri ikada priđu i kažu da su trudne kada ne žele biti, ne želim da moraju ići na brod ili vlak ili avion… Želim da imaju izbor.“

Mnoga druga iskustva podijeljena su na stranici shareyourabortionstory.tumblr.com, uznemirujućem katalogu svjedočanstava uplašenih maloljetnica, uzrujanih majki s velikim obiteljima i ostalih žena oštećenih barbarskim irskim zakonom. Nedavno je pokrenuta i twitter akcija u kojoj su žene premijeru Endi Kennyu tvitale detalje o svojim mjesečnicama.

Uslijed rastućeg pro-choice pokreta i nadolazećih izbora, irski su političari prisiljeni suočiti se s pitanjem prava na pobačaj i založiti se za reformu. Reproduktivna prava u Irskoj predugo su bila zanemarena, a dužnost prema ženama neispunjena – vrijeme je za referendum. [S.M.] The Guardian

 


Povezano