Objavljeno

U brončanom dobu žene su putovale svijetom, a muškarci su bili kod kuće

U brončanom dobu žene su putovale stotinama kilometara da bi zasnovale obitelj, dok su muškarci ostajali kod kuće, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli njemački znanstvenici/e.

Svoje zaključke objavili su nakon što su analizirali ostatke 84 osobe pokopane između 2500 i 1650 godina prije naše ere na području doline rijeke Lech južno od Augsburga.

Istraživanje je pokazalo da su u razdoblju od oko 800 godina žene u Europi napuštale svoja naselja i putovale između 300 i 500 kilometara kako bi zasnovale obitelj, dok su muškarci najčešće ostajali tamo gdje su rođeni. Takav tzv. patrilokalni uzorak, u kojem žena odlazi živjeti kod muževe obitelji, prevladavao je od neolitika pa sve do ranog brončanog doba.

Philipp Stockhammer, voditelj istraživanja sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Munchenu, objasnio je da su proučavanjem kutnjaka dobili nove uvide u ogromne razmjere ljudske mobilnosti u tom periodu, dodavši da je “barem dio onoga što smo prije smatrali migracijom skupina zapravo institucionalizirani oblik individualne mobilnosti.”

“Svima su nam poznate priče o muškarcima ratnicima koji napuštaju obitelj da bi se borili ili lovili hranu dok su žene i djeca ostajali kod kuće, ali čini se da je stvarnost ipak bila malo drugačija,” rekao je Stockhammer. “Naše istraživanje pokazalo je da je vrlo malo muškaraca putovalo, a žena čak dvije trećine.”

Alissa Mittnik s Instituta Max Planck pojasnila je: “Pronašli smo veliku raznolikost ženskih loza, a na temelju analize kutnjaka potvrdili smo da većina žena nije bila podrijetlom iz doline rijeke Lech, što može značiti samo da je veliki broj žena kroz određeni period došao na ovo područje s drugih lokacija.”

Svojom mobilnošću žene su uvelike doprinijele razmjeni novih ideja, znanja i predmeta, dodaju znanstvenici. Independent/Phys


Povezano