Objavljeno

Trans Aid podnio tužbu protiv Udruge GROZD radi diskriminacije i uznemiravanja trans osoba

Foto: Trans Aid

Udruga Trans Aid podnijela je danas, 20. lipnja, antidiskriminacijsku tužbu Županijskom sudu u Zagrebu protiv Udruge GROZD zbog diskriminacije i uznemiravanja trans osoba.

Udruga GROZD je jedna od pokretačica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” koja je od listopada 2017. pa sve do danas, uključujući i referendumsku inicijativu za ukidanje Istanbulske konvencije, svojim postupanjem bez legitimnog cilja širila predrasude i mržnju prema trans osobama i time poticala javnost da u usporedivim situacijama nejednako tretiraju trans osobe u odnosu na ostale građane_ke Republike Hrvatske.

Konferencija za medije održana je jutros ispred zgrade Županijskog suda u Zagrebu, odmah nakon predaje tužbe Sudu. Na konferenciji su antidiskriminacijsku tužbu predstavilei odvjetnice Zrinka Bojanić i Irena Blauhorn te predstavnik Trans Aida Marlon Marković.

“Smatramo da su materijali i način na koji je vođena kampanja Istina o Istanbulskoj duboko diskriminatorni i problematični na zakonskoj razini, posebno u odnosu na Zakon o suzbijanju diskriminacije, ali i druge propise, Ustav RH te praksu Europskog suda za ljudska prava,” naglasila je Bojanić.

Dodala je i da su nakon ratifikacije Istanbulske konvencije isti diskriminatorni materijali i poruke korišeni i u referendumskoj inicijativi za njezino razvrgavanje te su tako organizatori nastavili stvarati društvenu klimu netrpeljivosti prema trans osobama. Time je i povreda prava trans osoba svakim danom sve veća.

Stoga, udruga Trans Aid očekuje da Ustavni sud pri razmatranju ustavnosti referendumskog pitanja o razvrgavanju Istanbulske konvencije uzme u obzir i sve okolnosti same kampanje “Istina o Istanbulskoj” te njezine diskriminatorne učinke po trans osobe kao ranjivu, manjinsku skupinu u Hrvatskom društvu.

“Smatramo da sloboda govora – bez obzira na činjenicu da u Hrvatskoj ima i treba imati visoku zaštitu – ima i svoja ograničenja i ne može je se koristiti kako bi se druge osobe diskriminirale i preko njihove dobrobiti vodile političke agende koje vode uznemiravajućoj i opasnoj okolini. Svjedoci smo histerije koja se u zadnjih šest mjeseci događa u RH vezano uz ratificiranje Istanbulske konvencije gdje ispada da su trans osobe najveća opasnost pravnom poretku RH,” dodala je Blauhorn.

Marlon Marković iz Trans Aida izjavio je:

“Kao trans zajednica želimo pokazati da ne želimo više ignorirati diskriminaciju i da moramo reagirati da pokažemo da smo punopravni članovi našeg društva, da imamo obitelji, da imamo privatne živote i da ne želimo da nas se diskriminira i vrijeđa.”


Povezano