Objavljeno

Toplinski val uzrokovan je globalnim zatopljenjem, pokazala analiza

Toplinski val koji je zahvatio sjever Europe vrlo je vjerojatno uzrokovan globalnim zatopljenjem, zaključak je nove studije o toplinskom valu u Europi.

Premda su ovo tek preliminarni rezultati, znanstvenici ne sumnjaju u njihovu točnost. Uostalom, već je dugo poznato kako globalno zatopljenje utječe na broj toplinskih valova, a očekuje se njihovo kontinuirano pogoršanje svake druge godine do 2040.

“Utjecaj klimatskih promjena je logičan – svijet postaje topliji, stoga toplinski valovi postaju češći,” izjavila je Friederike Otto sa Sveučilišta Oxford. “Ono što smo nekoć smatrali neobično toplim vremenom, postat će uobičajeno, a na nekim mjestima to se već dogodilo. Na to se trebamo pripremiti. No isto tako trebamo imati na umu da možemo i trebamo utjecati na izglede za ekstremne promjene smanjujući emisije stakleničkih plinova što je više moguće.”

Trodnevna analiza uključivala je sedam meteoroloških stanica u sjevernoj Europi, uključujući Irsku, Nizozemsku i Skandinaviju.

“Uočili smo da je toplinski val na Arktičkom krugu izvanredan, dosad nezabilježen u povijesti,” izjavio je Geert Jan van Oldenborgh s Nizozemskog meteorološkog instituta.

No globalno zagrijavanje nije odgovorno samo za nesnosne vrućine, poput onih koje su prije dvije godine pogodile Australiju i Mediteran, već i za uragane koji su pogodili SAD. Toplinski val zaslužan je za aktualne šumske požare u Arktičkom krugu, kao i za duge vrućine u UK i na kontinentalnom dijelu Europe. Na jugu, požari su razorili dijelove Grčke, a mnogo je ljudi i poginulo.

Također, u Japanu su poplave uzele najmanje 220 života početkom srpnja, da bi uslijedile vrućine od 41,1°c zbog kojih je čak 35 000 osoba hospitalizirano. U Tianxiangu u Tajvanu, temperature su dostigle rekordnih 40,3°c, a u Ouargli u algerijskoj pustinji temperature su dostigle čak 51,3°c, što je najviša temperatura dosad izmjerena u Africi.

Prvih šest mjeseci 2018. su najtopliji dosad izmjereni u bilo kojoj godini u kojoj nije nastupio El Niño, prirodna meteorološka promjena koja diže temperature u tropima. [K.D.] The Guardian


Povezano