Objavljeno

Šestero mladih iz Portugala tuži 33 zemlje za klimatske promjene

Foto: GLAN

Šestero mladih iz Portugala podnijelo je Europskom sudu za ljudska prava tužbu protiv 33 zemlje jer nisu poduzele dovoljno kako bi spriječile klimatsku katastrofu, čime su ugrozile njihovo ljudsko pravo na život.

Cláudia Agostinho (21), Catarina Mota (20), Martim Agostinho (17), Sofia Oliveira (15), André Oliveira (12) i Mariana Agostinho (8) podijeli su tužbu protiv 27 država članica EU, kao i Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Norveške, Rusije, Turske i Ukrajine.

Ovo je prvi slučaj vezan uz klimatke promjene na Europskom sudu za ljudska prava te bi mogao postati važan presedan. Zbog kompleksnosti slučaja, bile su potrebne gotovo tri godine i crowdfunding kampanja kako bi se pripremila tužba.

Gerry Liston, pravnik u organizaciji Global Legal Action Network (GLAN), rekao je da bi ovaj slučaj mogao “stvoriti značajan pritisak na vlade u Europi da smanje emisije sukladno preporukama znanstvenika”.

Motivacija za ovu tužbu bili su veliki požari u Portugalu 2017. godine u kojima je život izgubilo više od 120 ljudi.

Ako ću imati djecu, u kakvom će svijetu odrastati? Razmišljam o tome svaki dan… Nakon požara 2017. shvatili smo da se moramo promijeniti i hitno zaustaviti globalno zatopljenje,” izjavila je Catarina Mota.

Ove godine u Portugalu je zabilježen najtopliji srpanj u posljednjih 90 godina – prosječna temperatura bila je 33,3 stupnja. Climate Change News


Povezano