Objavljeno

Svjetske i domaće znanstvenice na radionici ‘Breaking the Surface’

Deseto izdanje terenske radionice Breaking the Surface (BTS) u Biogradu na Moru okuplja brojne znanstvenice i znanstvenike iz Hrvatske i svijeta na tjedan dana kako bi međusobno podijelili iskustva i znanstvena dostignuća.

Radionica se održava od 30. rujna do 7. listopada, organizira je LAPOST, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu, a potporu radionici pružilo je i Veleposlanstvo SAD-a Zagreb u svrhu promicanja jednakosti žena u znanosti.

Broj žena u znanosti raste iz godine u godinu, a to se odražava i u broju sudionica koje u sklopu radionice predstavljaju postignuća iz područja pomorske robotike, arheologije, biologije, ali i ostalih srodnih znanosti koje se oslanjaju na korištenje pomorskih robota i vozila za provedbu istraživanja.

U ovogodišnjem programu sudjeluju sljedeće znanstvenice:

Bridget Buxton vanredna je profesorica Odsjeka za povijest Sveučilišta na Rhode Islandu i istraživačica. Doktorat je stekla iz antičke povijesti i sredozemne arheologije na Berkeleyju, a specijalizirala se u podvodnoj arheologiji, helenističkoj i rimskoj povijesti i arheologiji s fokusom na razdoblje vladavine cara Augusta. Od 2006. surađuje na raznim projektima s Robertom Ballardom, umirovljenim činovnikom američke mornarice i poznatim oceanografom koji je vodio ekspediciju potrage za Titanicom. Od nedavno radi i kao koordinatorica znanstvenog programa za Oceangateovu ekspediciju do olupina potopljenog Titanica.

Irena Radić Rossi, docentica na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, tijekom posljednjih deset godina samostalno vodi projekte istraživanja i zaštite arheološke baštine u hrvatskom podmorju i priobalju. Bavi se proučavanjem brodogradnje i plovidbe tijekom povijesnih razdoblja, a u okviru nekoliko međunarodnih projekata aktivno provodi istraživanja i zaštitu arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju. Godine 2008. u suradnji sa Sveučilištem Ca’ Foscari u Veneciji pokrenula je međunarodni projekt pod nazivom Ars Nautica – Obrazovni program u području arheologije i povijesti pomorstva.

Ivona Cetinić diplomirala je biologiju pri Sveučilištu u Zagrebu. Nakon što je dvije godine radila na Biološkom odsjeku PMF-a kao asistentica, odlazi na University of South California gdje je stekla doktorat u području biološke oceanografije. Trenutno radi kao USRA znanstvenica pri NASA GSFC Laboratoriju za ekologiju oceana, a uz to je vodeća znanstvenica za biogeokemiju oceana u sklopu PACE misije i NASA projektna znanstvenica za EXPORTS kampanju.

Natàlia Hurtós radi kao menadžerica softverskih proizvoda u tvrtki IQUA Robotics. Sudjelovala je u raznim istraživačkim projektima, kako nacionalnim, tako i europskim, koji su povezani s podvodnom robotikom. Ima bogato iskustvo u razvoju autonomnih podvodnih vozila, kao i u korištenju sonara za istraživanje podvodnih terena.

Milica Stojanović profesorica je na Northeastern Universityju na Odsjeku za elektrotehničko i računalno inženjerstvo. Uz to je i gostujuća istraživačica na Woods Hole occeanografskoj instituciji (WHOI) te gostujuća znanstvenica na MIT-ju, gdje surađuje s laboratorijem za autonomna podvodna vozila.

Miriam Rueda, projektna menadžerica Protoatlantica, u ožujku 2018. godine pridružila se grupi EMERGE. Doktorat je stekla u području kemijskog inženjeringa u Španjolskoj, a tema doktorata fokusirala joj se na razvoj inovativnih materijala za pohranjivanje čvrstog vodika na osnovi hidrida, a koristeći tekućine pod pritiskom. Uvrštena je na Forbesov popis 30 uspješnih osoba mlađih od 30 godina u kategoriji Industry 2017.

Barbara Arbanas je asistentica u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Laboratoriju se pridružila nakon diplomiranja na FER-u 2015. godine, a kako se bavila računarstvom, trenutno radi u području koordinacije robota, umjetne inteligencije i optimizacije. Aktivno radi na dva projekta koja financira Europska unija: subCULTron-u (submarine CULTures perform long-term robotic exploration of unconventional environmental niches) and EuRoC-u (European Robotics Challenges).

Anja Babić istraživačica je i doktorska studentica na FER-u i članica LARICS-a. Prvenstveno se bavi radom na projektu subCULTron, a prije toga bavila se radom na protokolu za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma uz pomoć robota, pri čemu su korišteni humanoidni roboti NAO, a u sklopu projekta ADORE kojeg je financirao HRZZ. Uz to je sudjelovala i na FP7 projektu CADDY – Cognitive Autonomous Diving Buddy koji se bavi podvodnom komunikacijom i sustavom za pomoć roniocu.

Više informacija o konferenciji BTS možete pronaći na službenoj stranici: http://bts.fer.hr/, a o LAPOST-u na službenoj stranici laboratorija: https://labust.fer.hr/.


Povezano