Objavljeno

Sveučilište u Zadru organizira promociju knjige “Pobačaj – drama savjesti”

Grupa građana i građanki uputila je prosvjednu notu zbog predstavljanja knjige POBAČAJ – drama savjesti u ponedjeljak na zadarskom Sveučilištu, javlja Antena Zadar.

Autor knjige, svećenik i teolog Tonči Matulić, na jednoj od prethodnih promocija izjavio je da je pisanje knjige za njega bila “živa drama” jer je, kad je knjiga bila pri kraju, slučajno obrisao dokument (možda je to bila Božja volja?), zbog čega je doživio “doslovno predinfarktno stanje.”

Želimo ostati anonimni/e jer smo u strahu od negativnih posljedica naše kritike Sveučilištu čiji smo članovi/ce, ali istodobno se osjećamo dužni djelovati. Nadamo se službenom očitovanju Sveučilišta potaknutim i medijskim upitom,” stoji u prosvjednoj reakciji, koju možete pročitati u nastavku.

U srijedu, 9. listopada 2019. godine u 18:30 najavljeno je predstavljanje knjige Tončija Matulića POBAČAJ – drama savjesti u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije i to u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Predstavljanje knjige dio je javne kampanje u kojoj, pozivajući se na vjerske dogme, katoličko poimanje morala i kanonsko pravo, crkvene organizacije nastoje takav sustav vrijednosti ozakoniti i nametnuti svim građanima i građankama Republike Hrvatske neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti i skupu vrijednosti […] Radi se o političkoj kampanji kojom se katoličke dogme supostavljaju zakonodavstvu Republike Hrvatske i kojom se diskriminiraju žene kao građanke Republike Hrvatske jer im se nastoji oduzeti ljudsko pravo autonomije nad vlastitim tijelom.

Prema članku 6. Statuta Sveučilišta u Zadru, djelovanje Sveučilišta se temelji na autonomiji i poštivanju i afirmaciji ljudskih prava i sloboda, a prema članku 4. Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zadru moralna je obveza i pravo svakog člana i članice sveučilišne zajednice poštovati ljudsko dostojanstvo i sva prava koja iz njega proizlaze.

Dopuštanjem da se ovakav događaj održi u njegovim prostorijama, Sveučilište u Zadru implicitno je zauzelo poziciju podržavatelja ove političke kampanje ustupajući im vlastite resurse (prostor) te usto dalo znanstveni legitimitet crkvenim dogmama pri čemu je osnovno načelo znanosti opovrgavanje, a dogme neupitnost.

Uplićući se u ovu osjetljivu političku temu, Sveučilište u Zadru prekršilo je načelo političke neutralnosti i akademske nepristranosti, načelo otvorenosti, vlastiti Statut i Etički kodeks, a pored toga i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena jer ovim ne poštuje dostojanstvo studentica koje jesu ili će iskoristiti pravo na zdravstvenu mjeru prekida trudnoće.

Stoga kao članovi i članice Sveučilišta u Zadru, apeliramo na upravljačke strukture da kao znanstvena ustanova u Republici Hrvatskoj otkaže predstavljanje knjige dr.sc. Matulića i službeno se očituje o ovom događaju.

Iz Kabineta rektorice su pak poručili:

Autor knjige redoviti je profesor Sveučilišta u Zagrebu, a na predstavljanje koje je javno može doći tko god zaželi i u akademskom duhu nakon predstavljača ima pravo iznijeti svoje stavove koji se ne podudaraju s autorovim stavovima i stavovima predstavljača […] Nismo u mogućnosti unaprijed donositi bilo kakvu osudu ili prosudbu o predstavljanju knjige koje je anonimnim prijaviteljima sporno, a kamo li na temelju naslova knjige koja će se predstaviti utvrditi da su prekršeni akti Sveučilišta u Zadru.”


Povezano