Objavljeno

Švedska otvara centar za muškarce žrtve silovanja

Stockholmska bolnica Södersjukhuset uskoro će imati prvu kliniku za seksualno zlostavljane muškarce i dječake u državi, piše The Local.

Najveći bolnički kompleks u regiji već ima kliniku koja godišnje prima između 600 i 700 pacijentica, no cilj mu je pružiti rodno nepristranu medicinsku skrb.

Švedska ima najvišu stopu silovanja u Europi, a prošle je godine zabilježeno oko 370 slučajeva u kojima su žrtve bile muškarci ili dječaci.

Ovdje treba istaknuti da Švedska ima drugačiju metodu registriranja optužbi za seksualno nasilje od većine zemalja, odnosno kada netko iznese optužbu da ga/ju je partner/ica silovao/la tijekom dva tjedna, policija će registrirati 14 potencijalnih zločina, dok bi drugdje sve bilo smatrano jednim incidentom.

Nadalje, unatoč zabrinjavajućim statistikama, i u Švedskoj prevladava uvjerenje da muškarci ne mogu biti silovani. no, tamošnja liječnica, Lotti Helström, ističe kako prema istraživanjima muškarci često trpe veće psihičke i fizičke posljedice seksualnog zlostavljanja, a zlostavljači su u većini slučajeva također muškarci.

Visok postotak slučajeva seksualnog nasilja, uključio je problem silovanja u političke debate, a otvaranje klinike specijalizirane za pomoć muškarcima pridonijet će prevladavanju predrasuda i pružiti žrtvama priliku da progovore o svojim iskustvima.

Centar bi trebao biti otvoren ove jeseni. [S.M.]


Povezano