Objavljeno

Šveđanka dobila prijetnje silovanjem zbog dlakavih nogu u Adidasovoj kampanji

Arvida Byström, švedska fotografkinja i model, pojavila se u Adidasovoj reklamnoj kampanji “Icons of Tomorrow” koja predstavlja novi model tenisica Superstar.

26-godišnja Arvida, koja često na društvenim medijima objavljuje svoje fotografije na kojima se vide neobrijani pazusi i noge, u reklami nosi kratku haljinu koja također otkriva dlake na nogama.

Međutim, nakon što je video objavljen, Arvida je primila niz negativnih komentara, a neki su je nazvali “odvratnom” i “prljavim feminističkim imbecilom.” Nedugo zatim, na svom Instagramu objavila je poruku u kojoj navodi da je primila prijetnje silovanjem zbog pojavljivanja u kampanji te ističe da ne može vjerovati da nekim ljudima toliko smeta jedan takav detalj na njenom tijelu.

“Ne mogu ni zamisliti kako je onima koji nemaju sve privilegije koje ja imam i koji pokušavaju živjeti u ovom svijetu,” napisala je.

Iz Adidasa su poručili da im je “čast surađivati s umjetnicama poput Arvide zbog njezine kreativnosti, različitosti i originalnih ideja,” dodavši da su u kampanji, koja “propituje ženskost i rodne stereotipe koristeći tzv. ‘djevojačku’ estetiku,” željeli pružiti suradnicama/ima platformu za pozitivnost, raspravu i promjenu. Ono što nisu rekli je da malo kontroverze oko reklamne kampanje nikad ne škodi, no nećemo biti cinične – šaljemo podršku Arvidi i smatramo da u današnjem društvu imamo većih i ozbiljnijih problema od neobrijanih ženskih nogu.

Zajedno s umjetnicom Molly Sodom, Arvida je ove godine objavila knjigu Pics Or It Didn’t Happen koja sadrži 270 fotografija žena koje je Instagram obrisao zbog kršenja pravila korištenja, a 2012. se pojavila u Viceovoj seriji fotografija There Will Be Blood koja prikazuje žene s menstruacijom.

View this post on Instagram

My photo from the @adidasoriginals superstar campaign got a lot of nasty comments last week. Me being such an abled, white, cis body with its only nonconforming feature being a lil leg hair. Literally I've been getting rape threats in my DM inbox. I can't even begin to imagine what it's like to not posses all these privileges and try to exist in the world. Sending love and try to remember that not everybody has the same experiences being a person ? Also thanks for all the love ?got a lot of that too ❤️❤️❤️❤️

A post shared by arvida byström (@arvidabystrom) on


Povezano