Objavljeno

Susan Wojcicki imenovana direktoricom YouTube-a

Kalifornijska Silicijska dolina, nazvana tako zbog velikog broja tvrtki visoke tehnologije u regiji, ostvaruje slab napredak po pitanju udjela žena na čelnim pozicijama.  Čak 49% tvrtki priznalo je da u upravnom odboru nemaju niti jednu ženu, ipak, iz Google-a stiže vijesti da je Susan Wojcicki imenovana direktoricom YouTube-a.

Wojcicki je diplomirala na Harvardu, a posjeduje i diplomu iz menadžmenta sa Sveučilišta u Kaliforniji, te je dugogodišnja zaposlenica Google-a. Prisutna je, ustvari, od samog osnutka tvrtke, kada je 1998. godine, iznajmila svoju garažu studentima Lerryju Pageu i Sergeyu Brinu.

Kada se, kao stručnjakinja za marketing, pridružila tvrtki, 1999. godine, bila je 16. zaposlenica, doguravši kasnije do pozicije potpredsjednice oglašavanja i trgovine.

Google-ovu odluku da, 2006. godine, YouTube otkupi za 1,6 milijardi dolara, mnogi su smatrali lošim potezom, osobito zato što je većina kompjutera još uvijek bila prespora za reprodukciju video zapisa. Dugoročno, ovo se pokazalo odličnim potezom, a Wojcicki je stajala iza prijedloga da Google otkupi YouTube, umjesto da se vlastitim Google Videom pokušava boriti s konkurencijom.

YouTube je 2013. godine ostvario 5,6 milijardi dolara bruto prihoda, gotovo 50% više nego godinu ranije, što znači da je 45-godišnja Wojcicki na čelu cvatuće mreže. [Ž.V.] TheDailyBeast


Povezano