Objavljeno

Španjolska književnica nagrađena s milijun eura zapravo su – tri muškarca

screenshot

Ovogodišnja dobitnica španjolske književne nagrade Planeta u iznosu od milijun eura je Carmen Mola, profesorica i majka troje djece koja koristi pseudonim da bi zaštitila svoju privatnost. No, kada je na svečanoj dodjeli nagrade pročitano njeno ime, na pozornici su se pojavila tri muškarca, izazvavši sveopću zbunjenost, piše The Washington Post.

Oni su Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero, španjolski scenaristi koji u slobodno vrijeme očito pišu romane pod ženskim pseudonimom.

Carmen Mola nagrađena je za povijesni triler Zvijer (La bestia) koji se bavi ubojstvima djece u Madridu u doba kolere 1834. godine. Slavu je stekla zahvaljujući popularnoj trilogiji o detektivki Eleni Blanco koja “voli rakiju, karaoke, stare aute i seks u terencima”, kako stoji na stranici izdavača Penguin Random House.

Carmen Mola nije sveučilišna profesorica kao što smo govorili,” rekao je Díaz nakon što su primili nagradu. “Mi smo trojica prijatelja koji su prije četiri godine odlučili da će zajedno ispričati priču. Nismo se baš snašli, odjednom su svi htjeli intervjue i prijevode knjige, pa smo morali nabrzinu smisliti nešto o Carmen. Tako je ispalo da je profesorica koja ima troje djece i u slobodno vrijeme piše.

Dodali su da su pseudonim odabrali sasvim slučajno, bez razmišljanja o spolu ili mogućim implikacijama svog odabira.

Ne znam bi li pod ženskim pseudonimom prodali više knjiga nego pod muškim, nemam pojma, ali sumnjam,” izjavio je Mercero za El Pais. “Ne bih rekao da smo se sakrili iza žene – sakrili smo se iza imena.”

Međutim, nisu svi bili oduševljeni njihovim “razotkrivanjem”. Primjerice, spisateljica i aktivistkinja Beatriz Gimeno kritizirala ih je na Twitteru jer su pod ženskim imenom godinama davali intervjue, koristeći lažni identitet s kojim su zavarali i čitatelje/ice i novinare/ke.


Povezano