Objavljeno

Slučaj Massey: mizoginija u nogometu živa i zdrava

Čitav svijet zna tko je Sian Massey. Linijska je sutkinja postala poznata zbog šovinističkih opaski izrečenih na njezin račun u subotu navečer, kada je sudila na utakmici engleske Premier lige. U susretu Wolverhampton Wanderersa i Liverpoola, Massey je opravdano pustila akciju iz koje je Fernando Torres zabio prvi gol za Liverpool. Dvojica su se sportskih komentatora, Richard Keys i Andy Grey, pretpostavljajući da ih nitko neće čuti, umjesto na utakmicu osvrnuli na sutkinju i njezinu odluku, vidjevši svojim ‘okom sokolovim’ zaleđe. Keys je sugerirao da joj netko siđe dolje objasniti što je zaleđe, a Gray nastavio u istom tonu, rugajući se činjenici da je linijski sudac – žena. U razgovoru koji je trajao manje od minutu, novinari su, osim Massey napali i prvu nogometnu sutkinju, Wendy Toms, za koju su zaključili da je bila beznadežan slučaj, a osvrnuli su se i na subotnju kolumnu u kojoj je Karren Brady govorila o seksizmu u nogometu.

Sky Sports za koji su radili, obojicu ih je, nakon pritiska javnosti, suspendirao. Novinska je kuća objasnila da se ponašanje dvojice novinara kosi s njihovim osnovnim etičkim načelima te da je Keysu i Greyu stavljeno do znanja da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Riječ je o incidentu koji je privukao medije upravo zbog činjenice da je u pitanju vrijeđanje po rodnoj osnovi: žalosno je, svi su se složili, da se sudačka odluka osporava samo zato što ju je donijela žena. Mizogini komentari, koji su proglašeni srednjovjekovnim, nisu prikazani na televiziji, ali ih je netko kasnije anonimno pustio u javnost.

Inače, Sian Massey jedna je od triju pomoćnih sutkinja koje je Premier liga odredila za unapređenje i očekuje se da će u budućnosti suditi u njihovim ključnim utakmicama. U Engleskoj su trenutno zaposlene 853 nogometne sutkinje, a broj je u stalnom porastu, što govori o velikom interesu žena za ovaj sport. Independent, DailyMail, Guardian


Povezano