Objavljeno

Slovenija sve bliže bračnoj jednakosti

Foto: AFP/Jure Makovec

Na ovotjednom zasjedanju Odbora za rad, obitelj, društvene poslove i invalide slovenskog parlamenta raspravljalo se o tome treba li životno partnerstvo istospolnih parova izjednačiti s heteroseksualnim brakom, a odbor je s 11 glasova “za” i dva “protiv” odlučio da je došlo vrijeme za izmjenu Zakona o braku i obiteljskih odnosa.

Izmjenu zakona je predlagala Združena ljevica koja je stava da je “brak zajedništvo dviju osoba, neovisno o njihovom spolu”. Prema mišljenju predlagatelja, trenutni zakon je neustavan jer diskriminira istospolne parove uskraćujući socijalna i ekonomska prava zagarantirana Ustavom. Nagovještaj je ovo još većih promjena u odnosu na one iz 2012., kad je Slovenija na referendumu odlučila da ne želi mijenjati postojeće zakone koji uređuju obitelj i brak.

 “Izjednačavamo istospolne i raznospolne parove i uređujemo ovo područje ljudskih prava kako bi ono bilo jednako za sve. O ovome raspravljamo već 18 godina i mislimo da je konačno došlo vrijeme za promjene”, naglašava za RTV Slo Matej Tašner Vatovec.

Na Odboru usvojeni prijedlog izmjena i dopuna zakona po svim elementima, kao i po socijalnim i ekonomskim pravima koji iz njih proizlaze, istospolnu zajednicu izjednačava s brakom, koji bi po novome trebao biti definiran kao zajednica dvoje ljudi, bez obzira radi li se o osobama istog ili različitog spola.

LGBT udruge zadovoljne su odlukom Odbora i ukazuju na pravne promjene koje bi nastale ukoliko se zakon usvoji. “Nejednakost koju doživljavaju istospolni parovi prisutna je, kako sustavno, tako i na svakodnevnoj razini. Radi se o pitanju zdravstvenog osiguranja i ostalim pravima koje heteroseksualni parovi trenutačno imaju”, kazao je Miha Lobnik iz udruge Legebitra.

Organizacije civilnog društva koje se protive izmjenama zakona negoduju zbog “slabog i loše pripremljenog prijedloga zakona”. Poručuju da se radi o “izmjeni definicije obitelji i općenito poimanja pojmova obitelj, ljudi, spola i ostalih kategorija”.

Prijedlog izmjena i dopuna zakona ima podršku većine u parlamentu i vlade te se očekuje da će ući u parlamentarnu proceduru početkom ožujka. Podsjetimo, na referendumu održanom u proljeće 2012. godine, uz izlaznost od 25%, slovenski građani su odbili predložene slične promjene zakona. Bilten/Crol


Povezano