Objavljeno

Škotska će ženama s niskim prihodima osigurati besplatne higijenske proizvode

Samo tjedan dana nakon što je donijela odluku o omogućavanju besplatnih pobačaja ženama iz Sjeverne Irske, Škotska je ugodno iznenadila viješću o vladinom pilot programu u sklopu kojega će ženama lošijeg imovinskog statusa biti osigurani besplatni menstrualni higijenski proizvodi.

Pilot program koji je najavljen prošlog tjedna trajat će šest mjeseci, a obuhvatit će sedam dijelova Aberdeena, škotskog obalnog grada koji broji 212,000 stanovnika/ca. Inicijativa će osigurati i besplatne sanitarne proizvode u školama koje se nalaze na siromašnijim područjima, kao i u skloništima za žene i beskućnike/ce.

Program je najavila Angela Constance, tajnica Zajednice prehrambenih inicijativa sjeveroistoka (CFINE), a škotska je vlada za njega izdvojila 10.000 funti.

Monica Lennon, članica škotskog Parlamenta koja se zalagala za to da se unutar ovog Zakona svim ženama u Škotskoj osiguraju besplatni menstrualni sanitarni proizvodi, pozdravila je ovu inicijativu, ali je i kazala kako se nada da će njezini rezultati inspirirati i buduće slične akcije.

“Pilot shema je dobrodošao korak u pravom smjeru, ali još uvijek preostaje mnogo posla kako bismo djevojkama i ženama diljem zemlje pomogli/e u mjesečnoj borbi za ostvarenje prava na pristup proizvodima koji su im nužno potrebni” kazala je Lennon.

Rezultati pilot programa koristit će se kako bi se razvile daljnje politike vezane uz ‘siromaštvo i menstruaciju’. Huffingtonpost


Povezano