Objavljeno

Sheryl Sandberg i njena misija rebootanja feminizma: LeanIn.org

Glavna operativna direktorica Facebooka i vjerojatno jedna od najmoćnijih žena u Americi, Sheryl Sandberg pomogla je izgraditi Facebook u carstvo vrijedno više milijardi dolara, a sada želi izgraditi novi ženski pokret.

Sheryl je jučer objavila svoju prvu knjigu, već prozvanom vrstom feminističkog manifesta, u kojoj se zalaže da žene ostvare svoje karijere s više strogosti, da se s više energije angažiraju u korporacijama te, kao što sam naslov knjige Lean in: Women, Work, and the Will to Lead sugerira, odvaže na mogućnosti i izazov postankom šefica.

Njezina kampanja upotpunjena je web stranicom LeanIn.org, neprofitnom fondacijom s korporativnim partnerima, online seminarima i smjernicama za utvrđivanje grupne podrške, kao i službenom Facebook stranicom.

Knjiga, iako se sastoji od karijernih savjeta, sadrži i pojedinosti zašto je američki poslovni svijet uglavnom muška igra, i ono što žene, ali i muškarci, mogu učiniti da se promijeni takav način razmišljanja. Ona u detalje izlistava uvrede i upire prstom u kulturu za koju smatra da još uvijek nije u potpunosti shvatila i prihvatila žene, potkrepljujući stavove vlastitim iskustvima. “Deset godina bez promjena je predugo! Potreban nam je novi dijalog o rodu”, smatra Sandberg.

Također, Sandberg se oslanja na ideje Glorie Steinem, naglašavajući dvostruke prepreke s kojima se suočavaju žene u pregovaranju moći – osim što osvještava što bi svaka pojedina žena trebala učiniti kako bi se izborila za vodstvo, čini vidljivima i razne vanjske prepreke s kojima se žene često suočavaju.

Uz sve to, Sandberg piše:

“Žene same sebe koče u napretku internalizirajući negativne poruke, kroz nedostatak samopouzdanja, niskih očekivanja od vlastite karijere i preuzimajući veću brigu oko kućanstva i skrbi za dijete.”

Ipak, kao i druge žene, uključujući sociolingvisticu Deborah Tannen, tvrdi da žene ne mogu jednostavno preuzeti tipično muško ponašanje kako bi uspjele:

“Agresivne žene krše nepisana pravila o prihvatljivom društvenom ponašanju. I dok su uspjeh i moć vezani za muškarce, kada je žena uspješna, ljudi oba spola ju sve manje vole.”

Sandberg nastoji ponuditi rješenje, koje je nužno nesavršeno.

U pregovorima, sugerira, žene trebaju “kombinirati ljubaznost s inzistiranjem” uzimajući u obzir predrasude s kojima se susreću. A kada žene govore trebaju biti “delikatno poštene, radije nego brutalne”.

Njezina misija također nadilazi jednaka prava te postavlja i ekonomski argument u kojem tvrdi da bi trebali koristiti telent sveukupnog stanovništva, ne samo jednog dijela.

Uz razne kritike, pojedine recenzije tvrde da je Sandbergin pothvat, koji je aktualizirao nacionalni dijalog o ravnopravnosti žena na radnom mjestu, najambicioznija misija feminizma u promjeni razmišljanja i raspravama o spolu od lansiranja Ms. magazina 1971. godine. [A.L.] USAToday…

Više o Sheryl Sandberg i njezinoj knjizi možete pročitati među ostalim i na Wiredu,  Timeu, USAToday i Vergeu.


Povezano