Objavljeno

Senka Marić dobitnica nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2018. godini

U subotu 7. 9. 2019. godine u Narodnom je kazalištu u Tuzli dodijeljena nagrada „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ove je godine nagrada pripala Senki Marić za njezin roman „Kintsugi tijela“.

Nagrada koja se dodjeljuje od 2002. godine tek je tri puta do sada pripala ženama: prva ju je dobila Sanja Domazet za knjigu “Tko plače” objavljenu 2006. godine, nešto kasnije Mirjana Đurđević nagrađena je za roman “Kaja, Beograd i Good American” iz 2010. godine.

Svečana dodjela nagrade održana je posljednji dan međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis koji su se po devetnaesti put bili održali u Tuzli od 5. do 7. rujna ove godine.

„Drago mi je prije svega da je žena dobila nagradu, jer su do sada samo dvije pobjednice bile prije mene i na samim izborima ih je bilo nedovoljno. Ne želim ovom prilikom kazati da je u pitanju urota ili nešto slično ali ono što želim kazati jeste da mislim da je jako važno da se stvari prilično mijenjaju i da žene sve više pišu i to ne samo onako tipično kako se to misli da pišu poeziju već žene pišu i prozu i to jako dobro rade. Mislim da dolazi neko izuzetno uzbudljivo vrijeme po pitanju književnosti koje pišu žene“, rekla je Senka Marić i dodala:

„Večerašnja nagrada je sama po sebi izuzetno važna zbog mnogo razloga. Nagrada je regionalna i promoviše sve one vrijednosti za koje ja mislim da su zaista važne ne samo u mom književnom radu, ne samo u smislu pisanja već i u smislu svih drugih aktivnosti kojima se ja bavim u svom književnom polju, a to je povezivanje, dijalog, razumijevanje. Mislim da Tuzla kao grad upravo promoviše te vrijednosti, a ovi susreti to stavljaju to u prvi plan“, piše Tuzla.ba.

„Kintsugi tijela“ autoričin je prvi roman. Nastao je na nagovor književnika i urednika Faruka Šehića koji je naslutio roman u autoričinoj poeziji koja progovora o borbi s teškom bolesti.

„Roman ‘Kintsugi tijela’ svojevrstan je vodič kroz autoričinu odluku da će sve što dođe ‘proći na nogama’ i priča je to o snazi žene, o pravu na ljubav, o tijelu koje ima prava na dodir i onda kad se mijenja i kad je ranjeno.“ tacno.net

Senka Marić (rođena 1972. godine u Mostaru) spisateljica je, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Objavila je tri zbirke poezije (Odavde do nigdje, To su samo riječi i Do smrti naredne). Dobitnica je nekoliko važnih književnih nagrada među kojima se ističu Vitez/škinja poezije 2013. te prva nagrada Zija Dizdarević 2000. Urednica je portala za književnost i kulturu strane.ba.

Svečanu ceremoniju proglašenja pobjednika vodila je Kristina Ljevak dok je u umjetničkom dijelu programa nastupio zbor Pontanima s gostujućim zborom choRinteRkultuR iz Švicarske koji su izveli Malu simfoniju religija i kultura. radiosarajevo.ba


Povezano