Objavljeno

Sedamdesetogodišnja biciklistkinja najstarija sudionica bolivijske utrke “Cesta smrti”

Mirtha Munoz (u sredini)

Biciklistička trasa poznata kao cesta smrti u Boliviji održava se na jednoj od najopasnijih cesta na svijetu, s oštrim zavojima koji se penju do 3300 metara. Utrka kreće iz džungle u nizinskom dijelu, a cilj je uspon do  snježnih vrhova Anda. Put do vrha praćen je maglom, kišom, klizištima, strmim liticama, a u prosjeku tristotinjak ljudi godišnje pogine na ovoj cesti.

Međutim, to nije sputalo 70-godišnjakinju Mirthu Munoz koja je odlučila pokoriti bolivijsku cestu. Biciklistkinja Mirtha je najstarija natjecateljica poznate ekstremne utrke Skyrace dugačke 60 km, koja se odvija na ovoj cesti.

Nakon što joj je sin neočekivano umro, Munoz je prihvatila savjete obitelji i psihologa da bi joj to moglo pomoći u procesu tugovanja te se počela baviti biciklizmom. Utrka je prilično teška jer nema odmora dokle god se uspinjete prema vrhu. Savladavanje Ceste smrti je veliki uspjeh, koji je za ovu sedamdesetogodišnjakinju došao bez namjere.

Munoz ne uživa samo u vožnjama uzbrdo, voli i sa svoje šestero unučadi biciklirati po ravnom terenu. [A.Z.] The Guardian


Povezano